Au fost denumite „perechi sănătoase” care susțin flora intestinală și reduc inflamația
Unele combinații de alimente familiare pot nu numai să îmbunătățească gustul mâncărurilor, ci și să aibă un efect pozitiv asupra sănătății tractului gastrointestinal. Au fost numite „duete sănătoase” care susțin microflora intestinală și reduc inflamația. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a gastroenterologului american Will Bulsevich.
Cum să combinați produsele
Spanac și fructe citrice
Dr. Bulsevich a prezentat două combinații de alimente sănătoase care pot face minuni pentru stomac și intestine. Este vorba despre spanac și citrice.
„Spanacul este bogat în fier – este fier non-heme și nu este la fel de ușor absorbit ca fierul heme. De aceea adăugăm citrice”, a spus el.
Citricele, cum ar fi lămâia, conțin vitamina C, care ajută la absorbția fierului non-heme. Acest lucru ajută de fapt la abordarea deficienței de fier și la menținerea nivelului de energie.
În plus, spanacul este bogat în fibre insolubile, deci favorizează golirea ușoară atunci când alimentele trec prin sistemul digestiv. Lămâile conțin, de asemenea, pectină, o fibră solubilă care poate reduce nivelul zahărului din sânge prin încetinirea digestiei zahărului și amidonului.
Usturoi și miere
A doua combinație recomandată de Dr. Bulsiewicz a fost usturoiul și mierea. Acesta a afirmat că usturoiul este bogat în alicine, compuși care conțin sulf și care sunt buni pentru sănătatea intestinului. Cu toate acestea, alicinele se descompun rapid, ceea ce înseamnă că este dificil să se obțină toate beneficiile consumului de usturoi.
Cu toate acestea, dacă se adaugă miere, aceasta poate ajuta la conservarea alicinei, având totodată beneficii pentru sistemul imunitar și sănătatea intestinală.
Ce alimente sunt dăunătoare pentru stomac și intestine
Alimente prăjite
Cauzează iritarea membranei mucoase a stomacului. Poate provoca arsuri la stomac, balonare și greutate.
Alimente picante
Ardeiul iute, ardeii și sosurile picante irită stomacul și intestinele. Acestea pot agrava simptomele gastritei.
Fast food și alimente procesate
Aceste alimente sunt bogate în grăsimi, conservanți și potențiatori de aromă. Ele sunt prost digerate și pot provoca inflamații.
Băuturi carbogazoase
Măresc aciditatea din stomac și provoacă balonare și arsuri la stomac.
Alcoolul, cafeaua și ceaiul tare
Băuturile tari deteriorează mucoasa gastrică și reduc apărarea tractului digestiv
În timp ce cafeaua și ceaiul stimulează producția de suc gastric. Pot provoca iritații ale mucoasei, în special pe stomacul gol.