Nici vorbă de ceai: top 5 alimente care fac rău sănătății tale

Pentru a maximiza beneficiile ceaiului și a evita efectele nedorite, este recomandat să îl consumați separat de mesele principale

Unele alimente pot interacționa nedorit cu ceaiul, reducându-i beneficiile, afectând absorbția nutrienților sau chiar provocând disconfort. Ce alimente nu ar trebui combinate cu ceaiul, scrie RBC-Ucraina.

Produse lactate (lapte, smântână, brânză)

Mulți oameni sunt obișnuiți să adauge lapte sau smântână la ceai, crezând că astfel băutura devine mai blândă și mai aromată. Cu toate acestea, studiile științifice arată că combinarea ceaiului cu produse lactate poate reduce semnificativ conținutul și biodisponibilitatea antioxidanților benefici din care este bogat ceaiul, în special ceaiul verde și negru. Proteinele lactate, în special cazeina, se pot lega de catechine – antioxidanții puternici ai ceaiului – formând molecule mai mari care sunt mai greu absorbite de organism. Prin urmare, potențialele beneficii cardiovasculare, de prevenire a cancerului și de sănătate generală ale ceaiului pot fi reduse semnificativ.

Alimente bogate în fier (carne roșie, ficat, leguminoase)

Ceaiul, în special ceaiul negru, conține taninuri, compuși polifenolici care se pot lega de fierul non-hematic (prezent în alimentele vegetale și în produsele lactate) în tractul digestiv pentru a forma complexe insolubile care sunt slab absorbite. Consumul de ceai imediat după sau în timpul unei mese bogate în fier poate reduce semnificativ absorbția acestui mineral important, ceea ce este deosebit de periculos pentru persoanele predispuse la anemie feriprivă, femeile însărcinate și copii. Se recomandă consumul de ceai cu cel puțin o oră înainte sau după consumul de alimente bogate în fier.

Lămâia și alte fructe acide

Adăugarea lămâii la ceai este o practică destul de comună, despre care se crede că îmbunătățește aroma și adaugă vitamina C. Cu toate acestea, combinarea ceaiului, în special a ceaiului negru, cu fructe acide bogate în oxalați (de exemplu, lămâie, grapefruit, roșii) poate crește riscul apariției calculilor renali oxalați la persoanele predispuse la această boală. Oxalații sunt săruri ale acidului oxalic care se pot cristaliza în cantități mari în rinichi.

Alimente grase și prăjite

Consumul de ceai împreună cu alimente grase și prăjite poate duce la disconfort gastric, cum ar fi greutate, balonare și disconfort. Ceaiul singur poate stimula producția de suc gastric, în timp ce alimentele grase încetinesc digestia. Consumul acestora în același timp poate supraîncărca sistemul digestiv. În plus, grăsimile pot bloca parțial absorbția substanțelor benefice conținute în ceai.

Anumite medicamente

Ceaiul conține cafeină și alți compuși biologic activi care pot interacționa cu unele medicamente, modificându-le eficacitatea sau sporindu-le efectele secundare. Trebuie să se acorde o atenție deosebită atunci când se bea ceai în același timp cu:

Preparate pe bază de fier

După cum s-a menționat mai sus, taninurile din ceai pot reduce absorbția fierului din medicamente.

Stimulente ale sistemului nervos central

Cofeina din ceai poate crește efectele acestor medicamente, ducând la nervozitate, insomnie și creșterea ritmului cardiac.

Unele anticoagulante

Există dovezi ale unei posibile interacțiuni între ceai și anticoagulante.

Medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare

Consumul de cantități mari de ceai poate afecta efectele unor medicamente pentru inimă.

Dacă luați orice medicamente, asigurați-vă că vă consultați medicul cu privire la posibilele interacțiuni cu ceaiul și alte băuturi.

Când este ceaiul cel mai benefic?

Pentru a maximiza beneficiile ceaiului și a evita efectele nedorite, se recomandă consumul acestuia separat de mesele principale, cu o oră înainte sau după acestea. Cel mai bun moment pentru consumul de ceai este între micul dejun și prânz, sau între prânz și cină. De asemenea, trebuie să preferați ceaiul proaspăt preparat, fără adaos de zahăr, lapte sau lămâie (mai ales dacă aveți probleme renale sau anemie).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei