Cafeaua nu este doar o sursă de energie, ci și o băutură cu numeroase beneficii pentru sănătate
Un număr mare de persoane beau cafea în fiecare zi, iar un băutor de cafea obișnuit consumă mai mult de trei cești din această băutură aromată în fiecare zi. Cafeaua vă ajută să vă treziți, vă îmbunătățește starea de spirit și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, băutorii de cafea se întreabă adesea dacă aceasta deshidratează de fapt organismul. RealSimple a încercat să răspundă la această întrebare în articolul său și a dezvăluit modul în care ceașca ta preferată de dimineață îți afectează nivelul de hidratare.
Efectele cafelei asupra celor care o beau în mod regulat
Dacă vă începeți dimineața în fiecare zi cu cafea, nu trebuie să vă faceți griji. Organismul persoanelor care beau în mod regulat cafea sau ceai cu cofeină se obișnuiește treptat cu această substanță. O ceașcă obișnuită de cafea nu are aproape niciun efect asupra nivelului general de hidratare.
Consumul a două până la patru cești de cafea pe zi nu deshidratează organismul persoanelor care sunt obișnuite cu această băutură. Deși cofeina are un efect diuretic, influența sa se diminuează în timp și pentru aceste persoane, cafeaua are o creștere mică sau inexistentă a excreției urinare. Pentru a obține un efect diuretic vizibil, trebuie să consumați mai mult de 500 mg de cafeină pe zi – adică aproximativ șase cești de cafea.
Cum afectează cafeaua „băutorii”
Pentru cei care beau cafea doar ocazional, situația este oarecum diferită. Persoanele care nu sunt obișnuite cu cofeina pot experimenta o deshidratare pe termen scurt după ce au băut chiar și două sau trei cești. Această deshidratare va fi minimă, dar organismul poate reacționa la cofeină prin creșterea urinării.
Dacă vă numărați printre consumatorii ocazionali de cafea, acordați atenție propriei dumneavoastră stări de bine. Dacă vă dați seama că mergeți la toaletă mai des după o ceașcă de cafea, creșteți consumul de apă pe parcursul zilei.
Un aspect important: dacă beți cafea în mod regulat, dar apoi vă opriți temporar, organismul dumneavoastră își poate pierde obișnuința cu cafeina. În acest caz, atunci când reveniți la consumul regulat de cafea, corpul dumneavoastră poate reacționa similar „amatorilor” și ar trebui să restabiliți obiceiul treptat.
Cum să evitați deshidratarea
Fiecare organism reacționează diferit la cofeină. Nivelul de hidratare depinde de mulți factori, cum ar fi vârsta, greutatea, nivelul de activitate fizică și chiar tipul de cafea pe care îl beți.
- Beți apă înainte de a bea cafea. Acest lucru va ajuta la menținerea nivelului de hidratare și la evitarea disconfortului acid în stomac.
- Evitați cafeaua pe stomacul gol. Aciditatea ridicată poate provoca iritații la nivelul stomacului.
- Beți apă pe tot parcursul zilei. Nu permiteți consumului de cafea să înlocuiască apa obișnuită sau alte băuturi.
- Dacă sunteți susceptibil la efectul diuretic al cafeinei, evitați să o consumați cu 4-6 ore înainte de culcare. Acest lucru va reduce riscul de a vă trezi noaptea din cauza setei și a dorinței de a merge la toaletă.
Efectul diuretic al cafelei decofeinizate
Deși cafeaua decofeinizată conține doar o cantitate mică de cofeină, aceasta are, de asemenea, un efect diuretic ușor. Cu toate acestea, acest efect este considerabil mai mic decât cel al cafelei obișnuite.
Cea mai bună modalitate de a ști cum vă afectează cafeaua este să vă ascultați corpul. Dacă observați că cafeaua vă face să mergeți frecvent la toaletă sau vă împiedică să dormiți, ajustează-ți pur și simplu consumul de cafea.
Întrebări frecvente
Ce este un diuretic
Un diuretic este o substanță care stimulează rinichii să elimine excesul de lichid din organism prin creșterea urinării. Cofeina este un diuretic natural deoarece crește fluxul sanguin către rinichi.
Ce tip de cafea are cea mai multă cofeină
Cantitatea de cofeină depinde de tipul de boabe și de metoda de preparare. De exemplu, o singură doză de espresso conține aproximativ 63 mg de cafeină, în timp ce o ceașcă de 250 ml de cafea preparată poate conține între 70 și 140 mg. Metoda de preparare la rece are cea mai mare concentrație de cofeină, aproximativ 200 mg per 500 ml.
Cafeaua poate provoca dezechilibru electrolitic
Consumul moderat de cafea nu afectează echilibrul electrolitic. Dacă mențineți un nivel normal de hidratare, cafeaua nu va fi dăunătoare nici măcar în timpul exercițiilor fizice.
Cafeaua nu este doar o sursă de energie, ci și o băutură cu numeroase beneficii pentru sănătate. Așadar, dacă sunteți un cunoscător al acestei băuturi, savurați-o, dar nu uitați să vă echilibrați aportul de lichide pe parcursul zilei.