Potrivit expertului, merită să folosiți această metodă în timpul gătitului, deoarece alte metode pot usca peștele
Dacă doriți să gătiți somonul mai bine, coacerea lentă este o modalitate excelentă. Despre acest lucru scrie Martha Stewart.
Această metodă de coacere este ideală atât pentru începători, cât și pentru bucătarii de casă cu experiență.
„Aromele simple funcționează bine cu această metodă de gătit ușoară, care lasă mai mult timp pentru a planifica și pregăti restul meniului. Poate dura cu câteva minute mai mult decât gătitul pe aragaz sau pe grătar, dar metoda slow cooker câștigă în orice alt mod”, se adaugă în articol.
Ce înseamnă coacere lentă?
Termenul „coacere lentă” este adesea folosit atunci când se face referire la o rețetă de piept de vită sau de porc înăbușit. Acest lucru se datorează faptului că aceste bucăți dure de carne trebuie să fie gătite timp de mai multe ore pentru a deveni moi, dar acest lucru se poate face numai la o temperatură scăzută.
„Temperaturile ridicate pentru perioade lungi de timp vor face ca carnea să se gătească prea mult și, de asemenea, să fie gătită neuniform. Aceeași teorie poate fi aplicată peștelui, în special somonului. Somonul are o textură distinctă și este destul de cărnos. Textura diferă semnificativ între peștele sălbatic și cel de crescătorie. Somonul sălbatic tinde să aibă o textură mai fermă și o carne mai slabă, ceea ce îl face predispus la uscare. Aici intervine tehnica de coacere lentă”, a explicat martha stewart.
Care sunt beneficiile coacerii lente?
Potrivit consultantului în nutriție și scriitorului Brian Quoc Le, există multe procese care au loc atunci când somonul este copt la o temperatură scăzută.
„Atunci când somonul este gătit lent la o temperatură scăzută, fibrele sale musculare sunt ușor denaturate (ruperea conformației moleculare) fără contracție agresivă, permițând umidității să rămână în interior”, a adăugat expertul.
Potrivit acestuia, această metodă nu numai că ajută la conservarea grăsimilor naturale ale peștelui, dar conferă și o textură moale și delicată.
„Cea mai evidentă diferență între somonul copt lent și alte metode este textura. Somonul care a fost copt lent va avea o aromă mult mai moale și mai catifelată decât textura mai uscată și mai sfărâmicioasă pe care o obțineți adesea cu temperaturi ridicate”, mi-a spus Le.
Expertul a observat că metodele precum grătarul sau coacerea la temperaturi ridicate produc, în general, o textură mai fermă și dezvăluie adesea o aromă profundă, caramelizată, prin rumenire.
„Această intensitate poate veni și cu prețul pierderii de umiditate și al rumenirii inegale, în special în cazul bucăților mai groase”, a spus Le.
Specialistul a subliniat că gătitul lent și scăzut este cel care evită aceste dezavantaje.