De fiecare dată când ieșim în aer liber, și mai ales într-un loc public aglomerat, suntem expuși la diverși germeni
Mulți oameni se întorc acasă după muncă sau după o plimbare și se schimbă imediat de la hainele de stradă la cele de acasă. Dar este acest lucru cu adevărat necesar în termeni de igienă și sănătate? Site-ul Huffpost raportează că.
De ce ar trebui să vă schimbați hainele când ajungeți acasă
Medicul James Matos a declarat că, deși nu există dovezi definitive că schimbarea hainelor imediat ce ajungeți acasă reduce semnificativ impactul germenilor, merită să le scoateți.
Studiile au arătat că bacteriile pot supraviețui până la 206 zile pe poliester și până la 90 de zile pe alte țesături, inclusiv unele tipuri de bumbac și materiale fabricate dintr-un amestec de fibre.
Virușii pot rămâne infecțioși pe textile timp de două până la patru săptămâni. Dovezile științifice arată că virusurile gripale pot trăi pe țesături de la mai puțin de 30 de minute până la o săptămână, în funcție de virusul specific.
În ceea ce privește bacteriile, Bordetella Pertussis (sau tusea convulsivă) trăiește pe materiale timp de trei până la cinci zile. Escherichia coli (E. coli) persistă pe țesut de la patru ore la opt săptămâni.
Dermatologul Hannah Kopelman a declarat că persoanele care suferă de afecțiuni precum eczeme sau acnee ar trebui să reducă la minimum contactul prelungit cu contaminanții pe care i-ar putea obține din mediul exterior, inclusiv cei care ar putea ajunge pe hainele lor.
Agenții cauzali ai eczemelor sunt polenul, mucegaiul și fumul de mașină.
Unde puteți lua cei mai mulți germeni
De fiecare dată când ieșim în aer liber și în special într-un loc public aglomerat, suntem expuși la o varietate de germeni, dintre care unii ne pot îmbolnăvi.
Prin urmare, prevenirea pătrunderii în casă a contaminanților dintr-un loc public este o măsură esențială de control al infecțiilor.
Printre locurile în care expunerea la bacterii, ciuperci și viruși este crescută se numără transportul public (în special scaunele) și locurile de muncă, în special atunci când este vorba de materiale textile. Băncile sau scaunele îmbrăcate în material textil din trenuri și autobuze au potențialul de a găzdui mai mulți agenți patogeni decât cele din lemn sau plastic.
Este schimbarea hainelor cel mai bun mod de a preveni infecția?
Spălarea mâinilor și a feței rămâne cea mai bună modalitate de a reduce semnificativ șansele de a contracta un virus sau o răceală.
Și dacă nu vă puteți deranja să vă schimbați hainele, merită să acordați atenție măcar la două obiecte care se infectează adesea – poșeta și telefonul. Poșeta sau geanta pot acumula bacterii atunci când sunt așezate pe podelele publice, pe tejghelele restaurantelor și în baie.
Curățarea regulată a fundului genții va reduce excesul de bacterii în locuința dumneavoastră.