Numește 2 nutrienți care afectează „în mod neașteptat” glicemia

Foto: din surse deschise

Rolul lor poate că nu este la fel de evident, dar este la fel de important, a subliniat nutriționistul

Când vine vorba de nutriție și de controlul glicemiei, carbohidrații sunt adesea în centrul atenției deoarece au cel mai mare impact. Cu toate acestea, ei sunt departe de a fi singurii nutrienți care trebuie luați în considerare, scrie nutriționistul certificat și studenta la masterat Barbie Cervoni în articolul său pentru eatingwell.com.

„Rolul grăsimilor saturate și al sodiului în nivelul zahărului din sânge poate să nu fie la fel de evident, dar sunt la fel de importante în controlul diabetului”, a notat ea.

Expertul a reamintit că, în general, Asociația Americană pentru Diabet recomandă concentrarea pe o dietă echilibrată în ansamblu, inclusiv limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și sodiu.

Ce influențează o creștere a zahărului din sânge

Deși există dezbateri cu privire la faptul dacă toate grăsimile saturate sunt dăunătoare, aportul ridicat al acestora a fost legat de un risc crescut de boli de inimă, o afecțiune la care persoanele cu diabet sunt deja mai susceptibile, spune publicația.

În plus față de sănătatea inimii, prea multe grăsimi saturate (în special din carne și produse lactate) pot afecta nivelul zahărului din sânge prin creșterea riscului de rezistență la insulină, făcând mai dificil controlul nivelului de glucoză, a explicat nutriționistul Kathy Levine:

„Grăsimile nu cresc nivelul glicemiei în mod direct, așa cum o fac carbohidrații, dar pot afecta nivelul glicemiei în ceea ce privește digestia, sensibilitatea la insulină și sănătatea metabolică generală.”

Ea a recomandat limitarea grăsimilor saturate la 10% sau mai puțin din caloriile zilnice.

Se subliniază faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre sodiu și nivelurile de zahăr din sânge. Cu toate acestea, un studiu a constatat că tratamentul menit să echilibreze nivelurile de sodiu a fost asociat cu șanse mai mari de recuperare și supraviețuire la persoanele spitalizate cu hiperglicemie.

Un alt aspect de luat în considerare este că alimentele bogate în sodiu, cum ar fi fast-food-ul, gustările ambalate și alimentele prăjite, tind, de asemenea, să fie bogate în grăsimi saturate și sărace în fibre, a remarcat autorul.

„Alimentele puternic procesate și sărate conțin adesea carbohidrați rafinați și aditivi care pot crește inflamația sistemică și agrava rezistența la insulină. Alegerea opțiunilor cu conținut scăzut de sodiu și alimente integrale sprijină atât nivelurile stabile de zahăr din sânge, cât și reducerea inflamației”, a subliniat nutriționistul Levine.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei