Foto: din surse deschise
Detectarea bolii într-un stadiu incipient va ajuta la începerea tratamentului la timp și la evitarea complicațiilor
Dacă buzele sunt adesea uscate, acesta poate fi un semn de boli și procese inflamatorii în organism.
Ce probleme de sănătate pot fi indicate de buzele uscate?
- Deshidratarea organismului. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze. Aportul insuficient de apă, în special pe căldură sau în timpul exercițiilor fizice viguroase, afectează rapid pielea și membranele mucoase ale organelor respiratorii.
- Hipovitaminoza. De asemenea, de multe ori buzele uscate pot indica o deficiență a vitaminelor A, E și a grupului B. În acest caz, buzele uscate pot fi însoțite de crăpături în colțurile gurii și descuamarea pielii feței.
- Alergii. Adesea, buzele uscate sunt însoțite de reacții alergice la alimente, cosmetice, pastă de dinți, produse de igienă sau chiar medicamente. Atunci când apare o reacție alergică, pot apărea mâncărimi, umflături și roșeață a pielii.
- Diabetul de tip II este cea mai gravă problemă indicată de buzele uscate. Creșterea rapidă a zahărului din sânge perturbă echilibrul de apă și sare al organismului, manifestat adesea prin buze uscate și sete constantă.
- Bolile tiroidiene – hipotiroidismul. Buzele uscate pot indica o încetinire a metabolismului, care afectează negativ starea pielii și a membranelor mucoase.
Dacă problema buzelor uscate nu dispare timp de câteva zile și este însoțită de alte simptome – sete, slăbiciune și descuamarea pielii, medicii recomandă să solicitați imediat ajutor și să vă supuneți unui examen. Depistarea bolii într-un stadiu incipient va ajuta la începerea tratamentului la timp și la evitarea complicațiilor.