Nu mâncați acest aliment sănătos mai mult de o dată pe săptămână: iată de ce

Consumul de ficat sub orice formă, fie că este vorba de mâncarea clasică cu șuncă și ceapă cu piure de cartofi sau ca pateu, poate prezenta riscuri pentru sănătate

În ciuda valorii sale nutritive ridicate, consumul excesiv de ficat poate fi dăunător pentru sănătate. Acesta nu ar trebui consumat mai mult de o dată pe săptămână datorită conținutului său ridicat de vitamina A. Acest lucru este raportat de site-ul Surrey Live.

De ce ficatul nu ar trebui să fie consumat des

Consumul de ficat sub orice formă, fie că este vorba de clasica mâncare cu slănină și ceapă cu piure de cartofi sau sub formă de pateu, poate prezenta riscuri pentru sănătate. Problema nu este doar conținutul ridicat de colesterol, ci și cantitatea mare de vitamina A, care poate duce la un consum excesiv în dietă.

Deși ficatul este o carne slabă și săracă în grăsimi saturate, acesta este plin de colesterol, vitamine și minerale precum fier, cupru, zinc și vitaminele A, B și D.

Merită să consumați ficat sau pateu de ficat nu mai mult de o porție pe săptămână. Dacă mâncați ficat, evitați orice suplimente care conțin și vitamina A sub formă de retinol.

Dacă sunteți însărcinată sau intenționați să fiți, evitați complet ficatul, pateurile de ficat și suplimentele care conțin retinol. Femeile aflate în post-menopauză ar trebui să limiteze consumul de ficat la cel mult o dată pe săptămână.

Efectul vitaminei A

Vitamina A, cunoscută și sub numele de retinol, se găsește într-o varietate de alimente. În plus față de ficat, se găsește în brânză, ouă, pește gras, creme tartinabile cu conținut scăzut de grăsimi, lapte și iaurt.

Consumul constant de mai mult de 1,5 mg (1 500 mcg) de vitamina A zilnic timp de mai mulți ani poate slăbi oasele, crescând astfel riscul de fracturi odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru este relevant pentru persoanele în vârstă, în special pentru femei, care se confruntă cu o probabilitate mai mare de a dezvolta osteoporoză, o boală de subțiere a oaselor.

Simptomele supradozajului de vitamina A includ:

  • greață și vărsături
  • amețeli, dureri de cap
  • tulburări vizuale (vedere încețoșată, fotofobie)
  • iritație cutanată, mâncărime
  • dureri osoase și articulare
  • descuamarea pielii
  • membrane mucoase uscate
  • căderea părului
  • probleme hepatice
  • scăderea mineralizării osoase (risc de fracturi)
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei