Eliminarea sau reducerea aportului de anumite ingrediente poate face o mare diferență în ceea ce privește modul în care vă simțiți după fiecare masă
Senzația de balonare abdominală după masă este un disconfort comun cu care mulți oameni se confruntă zilnic. Există anumite alimente care nu fac decât să exacerbeze problema. Marca ne spune ce alimente să evităm pentru a evita balonarea.
Care sunt cele trei grupe de alimente care contribuie la balonarea abdominală?
Eliminarea sau reducerea aportului de unele ingrediente specifice poate face o mare diferență în ceea ce privește modul în care vă simțiți după fiecare masă. Iată care sunt primii trei vinovați de balonarea abdominală și de ce ar trebui să îi eliminați din dieta dumneavoastră dacă sunteți în căutarea unei digestii mai ușoare și a unui abdomen plat.
Zahărul rafinat și îndulcitorii artificiali
Zahărul adăugat care se găsește în dulciuri, băuturi răcoritoare, pâine procesată și cereale este o cauză majoră a inflamației digestive. În plus, multe produse etichetate drept „light” sau „fără zahăr” conțin îndulcitori artificiali precum sorbitol, manitol sau xilitol, despre care se știe că provoacă gaze, balonare abdominală și disconfort intestinal.
Acești compuși nu sunt complet digerați în intestinul subțire și ajung în intestinul gros, unde fermentează și produc gaze neplăcute. Dacă vă confruntați de obicei cu balonare după ce consumați gumă de mestecat fără zahăr, băuturi dietetice sau alimente hipocalorice, acești îndulcitori pot fi cauza problemei.
Produse lactate (dacă sunteți intolerant la lactoză)
În ciuda faptului că produsele lactate sunt o sursă bună de calciu și proteine, intoleranța la lactoză afectează o mare parte a populației fără ca aceasta să-și dea seama. Atunci când organismul nu produce suficientă lactază, enzima necesară pentru descompunerea lactozei, produsele lactate rătăcesc în intestine și provoacă balonare abdominală, gaze și diaree. Brânza, laptele, iaurtul și înghețata pot face mai mult rău decât bine dacă aveți această sensibilitate. Încercarea unei diete fără lactate timp de o săptămână sau două vă poate ajuta să determinați dacă acestea sunt într-adevăr de vină pentru balonarea dumneavoastră abdominală.
Gluten
Glutenul, o proteină prezentă în grâu, orz și secară, poate provoca disconfort digestiv chiar și persoanelor care nu suferă de boala celiacă. Sensibilitatea la gluten fără legătură cu boala celiacă este din ce în ce mai recunoscută, iar unul dintre cele mai frecvente simptome ale acesteia este balonarea abdominală după masă. Pâinea, pastele, biscuiții și alte produse din grâu pot fi de vină dacă observați că vă simțiți plin sau inflamat după ce le consumați. Trecerea la versiuni fără gluten precum orezul, ovăzul certificat sau quinoa vă poate ajuta să evaluați dacă digestia dumneavoastră s-a îmbunătățit.