Când aveți nevoie de un tratament de canal

Sarcina principală a unui medic dentist este de a salva un dinte, evitând extracția acestuia. Din acest motiv, tratamentul este abordat într-o manieră cuprinzătoare și este efectuat în mai multe etape.

Orice durere de dinți, atât minoră, cât și severă – un motiv să vă gândiți că este timpul să vizitați medicul dentist. Dacă o amânați, o problemă minoră se poate transforma într-un tratament de canal, care poate fi mai neplăcut. Cu toate acestea, în orice situație, datorită echipamentelor moderne și a marii experiențe a specialiștilor stomatologi, va fi posibil să salvați un dinte și să scăpați de senzațiile neplăcute.

De ce se inflamează canalele și când ar trebui să vă gândiți la tratament

De regulă, problema apare din cauza cariilor neglijate. În acest caz, infecția poate „pătrunde” în țesuturile neurovasculare și în cele înconjurătoare. Cel mai evident semn care indică prezența unei probleme de canal este apariția durerii la consumul de băuturi/feluri de mâncare atât reci, cât și calde, la masticație, după hipotermie. De asemenea, poate apărea spontan, deranjând pacienții mai ales noaptea. Durerea poate fi destul de ușoară sau intensă – caracterul său depinde de stadiul inflamației.

Cum se tratează inflamația

Sarcina principală a medicului dentist este de a salva dintele, evitând extracția acestuia. Prin urmare, tratamentul este abordat în mod cuprinzător și se desfășoară în mai multe etape.

Etapa 1: Examinarea

Atunci când o persoană se prezintă la medicul dentist, aceasta trebuie să povestească mai întâi natura durerii și ce o deranjează. Specialistul va examina apoi persoana și îi va spune ce trebuie tratat, cât va costa și câte vizite vor fi necesare.

Etapa 2: Examinarea cu raze X

Se efectuează în cazuri deosebit de avansate pentru a verifica sensibilitatea pulpei. Poate fi un test de temperatură sau o electroodontometrie.

Etapa 3: Tratamentul canalului

În această etapă, medicul dentist îndepărtează țesuturile afectate, efectuează curățarea mecanică și, dacă este necesar, aplică o obturație temporară. Pentru tratament pot fi utilizate diverse tehnici moderne:

  • tratamentul cu ultrasunete;
  • utilizarea unui endoactivator pentru îmbunătățirea curățării;
  • instrumente flexibile din nichel-titan;
  • localizator de apex pentru determinarea precisă a lungimii canalului.

Etapa finală

După ce canalele au fost tratate, medicul dentist va pune o obturație, poate pune un pivot din fibră de sticlă dacă este necesar și va pune o coroană. Tratamentul poate fi efectuat în una sau mai multe vizite, de obicei sub anestezie locală și adaptat la fiecare pacient în parte.

De ce nu trebuie să amânați tratamentul

Inflamația nu poate aduce doar disconfort unei persoane, ci poate duce și la complicații grave. De exemplu, infecția se poate răspândi în regiunea maxilofacială, poate exacerba bolile cronice existente și poate reduce apărarea imunitară a organismului. Tratamentul la timp poate elimina infecția și poate salva dintele chiar dacă pulpa este deteriorată semnificativ.

Pentru a preveni inflamațiile, este de dorit să vizitați medicul dentist cel puțin o dată pe an pentru o examinare de profil. Este esențial să tratați la timp cariile dentare și atunci dinții dumneavoastră vor rămâne mereu sănătoși și frumoși.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei