Pentru a evita nivelurile ridicate de colesterol, este important să faceți schimbări în stilul de viață și în alimentație
Mulți oameni cred că colesterolul ridicat este o problemă doar pentru persoanele supraponderale. Dar, după cum se pare, chiar și pacienții cu aspect slab pot avea un nivel periculos de colesterol „rău”. De ce se întâmplă acest lucru și cum să identificăm problema la timp? Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la pagina de Instagram a cardiologului Natalia Ivanyuk.
Ce merită să știți
Potrivit medicului, colesterolul nu este întotdeauna „rău”. Acesta este necesar organismului pentru funcționarea celulelor, hormonilor și chiar a creierului. Însă excesul său este una dintre principalele cauze ale aterosclerozei, infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.
Mulți oameni cred că colesterolul ridicat se găsește doar la persoanele supraponderale – și nu este adevărat.
O persoană cu o greutate sănătoasă poate avea niveluri foarte ridicate de colesterol „rău”, mai ales dacă există o predispoziție ereditară, o dietă proastă, puțină mișcare sau stres cronic.
„Chiar și o fată sau un tip slab care nu cântărește mai mult de 50 kg poate avea o lipidogramă foarte proastă, adică niveluri ridicate de colesterol în sânge. De exemplu, dacă o persoană nu este supraponderală, dar mănâncă fast-food, nu face multă mișcare, fumează și are boli cronice, ceea ce va provoca creșterea colesterolului”, a explicat medicul.
Așadar, singura modalitate de a vă afla nivelul este să faceți o lipidogramă sanguină.
Merită să vă supravegheați sănătatea „externă” și „internă”.
Principala amenințare este că colesterolul ridicat nu doare în niciun fel, nu există simptome. Adică, pacientul nu vine la medic pentru plângerea de colesterol ridicat. Acesta nu este simțit de pacienți, nu poate fi evaluat vizual, fără examinări sau teste.
La fiecare câțiva ani, un cardiolog recomandă verificarea nivelului de colesterol.
Cum să evitați colesterolul ridicat
Pentru a evita nivelurile ridicate de colesterol, este important să faceți schimbări în stilul de viață și în alimentație.
Consumați o dietă echilibrată
Limitați consumul de grăsimi saturate – acestea se găsesc în carnea grasă, unt, smântână, brânză, cârnați. Evitați grăsimile trans – se găsesc în fast-food, margarină, produse de patiserie cumpărate din magazine. Consumați mai multe fibre – legume, fructe, produse din cereale integrale, leguminoase.
Reduceți consumul de zahăr și carbohidrați rafinați – și aceștia pot afecta nivelul colesterolului.
Activitatea fizică
Activitatea fizică regulată (30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână) ajută la creșterea colesterolului „bun” și la scăderea colesterolului „rău”.
Controlul greutății
Excesul de greutate contribuie la creșterea colesterolului, în special a colesterolului „rău”.
Renunțarea la fumat și alcool
Fumatul scade colesterolul bun și dăunează vaselor de sânge. Alcoolul – în cantități excesive crește colesterolul total, deși doze mici de vin roșu pot avea beneficii – dar acest lucru este individualizat și cu prudență.