Hipertensiunea arterială netratată poate crește riscul de probleme grave de sănătate
Limitarea sării a fost considerată mult timp o modalitate esențială de a reduce tensiunea arterială. Dar noi cercetări arată că unele alimente pot fi chiar mai eficiente și mai ușor de introdus în dieta dumneavoastră. Site-ul Daily Express raportează că.
Ce alimente scad tensiunea arterială
Persoanele cu tensiune arterială ridicată sunt adesea sfătuite să își reducă aportul de sare la 5 g pe zi.
Dr. Anita Leighton de la Universitatea Waterloo din Canada a dezvoltat un model matematic care a constatat că creșterea raportului dintre aportul de potasiu și aportul de sodiu în dietă poate fi mai eficientă pentru scăderea tensiunii arteriale decât simpla reducere a aportului de sodiu.
Consumul de cantități mari de sare poate duce la retenția de apă în organism, ceea ce pune o presiune suplimentară pe pereții vaselor de sânge. De asemenea, poate deteriora vasele de sânge din rinichi.
Un studiu sugerează că adăugarea mai multor alimente bogate în potasiu în dieta dumneavoastră, cum ar fi bananele sau broccoli, poate avea un efect pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât simpla reducere a consumului de sare.
Potasiul și sodiul sunt electroliți – substanțe care ajută organismul să trimită semnale electrice pentru a contracta mușchii, afectează cantitatea de apă din organism și îndeplinesc alte funcții importante.
Hipertensiunea arterială netratată poate crește riscul de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și afectarea rinichilor.
Ce poate crește dramatic tensiunea arterială
O creștere bruscă a tensiunii arteriale (criză hipertensivă) poate fi cauzată de mai mulți factori. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:
- stres sau excitare emoțională puternică – stresul activează sistemul nervos simpatic, care contribuie la vasoconstricție și la creșterea tensiunii arteriale
- alcool, cafeină sau droguri – stimulentele pot crește semnificativ tensiunea arterială
- suprasolicitarea fizică – activitatea fizică intensă poate crește tensiunea arterială, în special la persoanele cu boli cardiovasculare.
- afecțiuni renale – rinichii joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, iar patologia lor poate contribui la creșteri bruște ale tensiunii arteriale.
- Tulburări hormonale – de exemplu, feocromocitom (tumoare suprarenală) sau probleme tiroidiene.
- durere – durerea severă poate provoca, de asemenea, o creștere bruscă a tensiunii arteriale