Este important să ne dăm seama că, dacă un colorant toxic ajunge în ou printr-o microfisură, acesta poate dăuna organismului
Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție de lungă durată la care toată lumea aderă. În fiecare an, mulți oameni vopsesc ouă, fără să realizeze că unele dintre ele nu sunt deloc potrivite pentru acest lucru. RBC-Ucraina relatează ce ouă nu ar trebui vopsite și de ce este important acest lucru.
Ce ouă nu ar trebui vopsite
Ouăle crăpate sau deteriorate nu trebuie vopsite niciodată.
Este important de știut că dacă vopsiți ouă cu microfisuri, vopseaua și oțetul pot pătrunde, iar acest lucru nu numai că afectează aroma, dar poate fi și periculos pentru sănătate.
Nici ouăle cu integritatea cojii compromisă nu ar trebui vopsite, deoarece se strică mai repede, chiar dacă le fierbeți.
Cum să evitați greșelile
Cel mai bine este să verificați bine ouăle pentru fisuri înainte de gătire – le puteți ține la lumină. Dacă coaja este crăpată, veți vedea o linie sau o pată întunecată – lumina nu va trece uniform.
De asemenea, vă puteți trece degetul peste coajă. Dacă există o fisură, se poate simți ca o umflătură sau o mică adâncitură. Sau scuturați ușor oul lângă ureche – dacă se aude un „squish” în interior, este posibil ca fisura să fie deja o scurgere de aer sau proteine.
Cel mai bine este să folosiți ouă cu coajă albă dacă doriți culori strălucitoare. În timp ce ouăle maro au o bază mai întunecată, care sporește automat culoarea finală. Datorită bazei maro mai închise, ouăle maro sunt în mod natural pământii și bogate în culoare.
Cu ce să nu colorezi ouăle
Colorantul clasic sigur pentru ouăle de Paște ar trebui să fie făcut din colorant alimentar, apă și oțet. Merită să căutați în magazine orice colorant etichetat ca fiind sigur pentru alimente.
De asemenea, puteți face coloranți de casă folosind produse și articole din cămară, cum ar fi coji de ceapă, turmeric, varză roșie, suc de struguri, suc de sfeclă roșie și cafea.
Este important să înțelegeți că, dacă colorantul toxic ajunge în ou printr-o microfractura, acesta poate provoca daune organismului.