Ce este bine să mănânci cu colesterol ridicat și ce nu este categoric permis: medicul a dat o explicație

Foto: din surse deschise

Dacă aveți colesterolul ridicat, nu trebuie să renunțați la ouă și brânză, susține expertul

Colesterolul ridicat nu înseamnă neapărat că trebuie să evitați toate alimentele bogate în colesterol. Cercetări recente au arătat că laptele degresat, iaurtul și brânza maturată bogate în colesterol pot îmbunătăți de fapt profilul lipidelor (grăsimilor) din sânge, afirmă The Telegraph.

Medicul cardiolog intervenționist consultant Ali Hawandi consideră că trebuie să înțelegem de ce crește nivelul colesterolului în primul rând.

„Dacă aveți o predispoziție genetică la un nivel ridicat al colesterolului din sânge, dieta are un efect foarte mic, astfel încât, de obicei, aveți nevoie de medicamente, cum ar fi statinele. Chiar și pentru o persoană obișnuită cu un nivel ridicat al colesterolului, care este în general sănătoasă, consumul de alimente cu un conținut scăzut de colesterol este probabil să aibă un efect limitat”, spune el.

Cu toate acestea, dacă o persoană este supraponderală, rezistentă la insulină sau are alte probleme de sănătate asociate, este perfect posibil să îi afecteze nivelul de colesterol prin intermediul dietei. Dieta, spune el, se reduce la „un model alimentar sănătos, mai degrabă decât la evitarea anumitor alimente bogate în colesterol”.

El a explicat care sunt alimentele bogate în colesterol care ar trebui introduse în dietă și care sunt mai bine evitate.

5 alimente bogate în colesterol care ar trebui să fie excluse din dieta ta

1. Brânza

„Aud adesea oameni spunând „Am colesterolul ridicat, deci nu ar trebui să mănânc brânză”, dar există dovezi solide că brânzeturile fermentate îndelung [такие как выдержанный чеддер] sunt benefice”, a menționat Havandi.

În ciuda conținutului său ridicat de colesterol, brânza este bogată în vitaminele A, K, B12, calciu, fosfor, magneziu și probiotice sănătoase pentru intestine. Expertul a citat un studiu care a arătat că participanții cu sindrom metabolic care au urmat o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi care includea 200 g de brânză pe zi și-au îmbunătățit profilul lipidic din sânge după patru săptămâni.

2. Ouă

Un studiu al Harvard Medical School arată că ratele atacurilor de cord, ale accidentelor vasculare cerebrale și ale altor boli cardiovasculare nu au fost mai mari la persoanele care au mâncat până la un ou pe zi.

Efectele colesterolului din ouă sunt atenuate de alți nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi seleniul și acizii grași omega-3, care se găsesc, de asemenea, în ouă.

„Cred că dacă mâncați multe ouă, colesterolul total este posibil să crească, dar dacă acest lucru duce la probleme de prognostic rămâne controversat. Dacă sunteți sănătos, este puțin probabil să fie o problemă”, a menționat cardiologul consultant.

3. Carnea roșie

Problema cărnii roșii este oarecum controversată, deoarece conține o mulțime de grăsimi saturate, despre care studiile arată că crește colesterolul LDL (aka rău) din sânge. Cu toate acestea, Havandi crede că acest punct de vedere este prea simplist.

„Înțelepciunea convențională este că LDL-colesterolul este rău, că există o legătură directă cu bolile cardiovasculare și că cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să-l reduceți prin eliminarea grăsimilor saturate din alimentație. Dar acest model este deja depășit”, a explicat expertul.

Dacă aveți colesterolul ridicat pentru că faceți parte din așa-numitul grup „metabolic”, atunci, spune el, aveți nevoie de o schimbare a modelului alimentar – de la alimente bogate în zahăr și carbohidrați la alimente hrănitoare minim procesate.

„Consumul unei fripturi bogate în proteine de bună calitate îmbunătățește reglarea apetitului, ceea ce va ajuta la controlul tulburărilor metabolice. Este foarte asemănător cu modul în care funcționează medicamentele GLP-1 precum Ozempic – ele pur și simplu dezactivează senzația de foame”, a declarat Havandi.

4. Scoici

Scoicile sunt diferite de majoritatea celorlalte alimente bogate în colesterol prin faptul că sunt sărace în grăsimi. Grăsimea pe care o conțin este de tipul omega-3, sănătoasă pentru inimă, despre care se știe că protejează împotriva riscului de boli de inimă.

Asociația Americană a Inimii spune că acestea ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, cea mai mare parte a acesteia fiind formată din alimente vegetale, în special cereale integrale, fructe și legume proaspete.

5. Ficatul

Ficatul este o sursă ieftină, bogată în proteine, micronutrienți importanți precum fierul și cuprul, vitaminele A, B12, D, E, K. Ca și în situația fructelor de mare, în ciuda conținutului său ridicat de colesterol, este sărac în grăsimi.

Medicii spun că nu trebuie să renunțați la ficat dacă acesta face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

3 alimente pe care să le eviți dacă ai colesterolul ridicat

1. Zahărul

Consumul excesiv de zahăr, în special ca parte a alimentelor ultraprocesate, este un factor major în tulburările metabolice precum diabetul de tip 2.

Din păcate, zaharurile ascunse sunt peste tot, motiv pentru care trebuie să citiți cu atenție etichetele produselor alimentare.

„Mulți dintre pacienții mei, chiar și cei mai bine motivați, sunt capabili să fie păcăliți de industria alimentară. Ei pot mânca iaurt cu fructe cu conținut scăzut de grăsimi ca gustare, crezând că este un aliment sănătos, dar acesta conține patru lingurițe de zahăr”, ne-a spus Havandi.

2. Alimente ultraprocesate

Havandi nu sfătuiește persoanele cu colesterol ridicat să treacă la alimente ultraprocesate, cu conținut scăzut de grăsimi.

„Tot ceea ce scrie „light” sau „low fat” pe el în supermarket este adesea un dezastru pentru sănătate. De exemplu, maioneza cu conținut scăzut de grăsimi va conține o serie de ingrediente dăunătoare, cum ar fi emulgatori, amidon, zahăr, dar foarte puțin ulei sau ouă”, a explicat expertul.

3. Alcoolul

Chiar și consumul moderat de alcool poate perturba procesele metabolice normale ale organismului, ducând la creșterea producției și stocării de grăsimi și perturbând procesarea de către organism a zahărului și grăsimilor, spune un expert. Acest lucru contribuie nu numai la creșterea nivelului de colesterol, ci și la obezitate și hipertensiune arterială, precum și la factori de risc pentru bolile de inimă.

Pentru scăderea colesterolului, Havandi mai recomandă renunțarea la fumat, exercițiile fizice și controlul stresului.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei