Foto: din surse deschise
Majoritatea recenziilor negative se referă la uleiul de palmier rafinat, care este utilizat pe scară largă în industria alimentară
Uleiul de palmier a fost mult timp subiect de controversă în rândul nutriționiștilor și al consumatorilor. Acesta este acuzat că are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular, contribuie la obezitate și chiar la carcinogenitate. Dacă această grăsime tropicală este întotdeauna dușmanul sănătății noastre, spune RBC-Ucraina.
Este util uleiul de palmier?
Majoritatea recenziilor negative se referă la uleiul de palmier rafinat, care este utilizat pe scară largă în industria alimentară datorită ieftinătății și versatilității sale. Procesul de rafinare, care implică temperaturi ridicate, poate duce la formarea de compuși nocivi, în special esteri glicidilici și grăsimi trans, care reprezintă o amenințare pentru sănătatea inimii, sănătatea vasculară și pot avea efecte cancerigene.
Situația uleiului de palmier brut, nerafinat, este radical diferită. Acest produs, care are o culoare roșiatică-portocalie bogată, este o adevărată comoară de substanțe benefice:
Vitamina E (tocotrienoli)
Uleiul de palmier brut conține o concentrație ridicată de tocotrienoli, o formă puternică de vitamina E care este un antioxidant puternic. Studiile arată că tocotrienolii pot avea efecte protectoare asupra inimii, creierului, ficatului, rinichilor și altor organe.
Carotenoide (provitamina A)
Culoarea strălucitoare a uleiului de palmier brut se datorează conținutului ridicat de carotenoizi, în special beta-caroten, care este transformat în vitamina A în organism. Carotenoizii sunt antioxidanți puternici și sunt importanți pentru sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. Conținutul de caroten din uleiul de palmier este mult mai mare decât cel din morcovi sau roșii.
Coenzima Q10 (ubiquinona)
Această substanță asemănătoare vitaminei este un catalizator important al metabolismului energetic în celule și are proprietăți antioxidante.
Fitosteroli
Acești compuși vegetali pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge.
Acizi grași saturați și nesaturați într-un raport echilibrat: Uleiul de palmier brut conține atât acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați, ceea ce este important pentru o dietă echilibrată.
În ce condiții uleiul de palmier este inofensiv (și chiar benefic)?
Consumul de ulei brut, nerafinat
În această formă, uleiul de palmier își păstrează maximum de proprietăți benefice și nu conține grăsimi trans dăunătoare și esteri glicidilici, care se formează în timpul prelucrării la temperaturi ridicate.
Consum moderat
Ca orice alt produs bogat în grăsimi, uleiul de palmier trebuie consumat cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.
Utilizarea uleiului de palmier durabil certificat: Alegând produse care conțin ulei de palmier certificat produs într-un mod responsabil față de mediu, nu numai că aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, dar sprijiniți și conservarea mediului și drepturile comunităților locale.
În produse de calitate cu procesare minimă: Atunci când uleiul de palmier este utilizat în produse care au fost supuse unui tratament termic minim, riscul de compuși nocivi este mult mai scăzut.
Ce alimente cu acest ulei ar trebui evitate
Consumul de ulei de palmier rafinat
Acest tip de ulei, care este ingredientul principal în multe produse industriale, reprezintă principala amenințare din cauza conținutului său de grăsimi trans și esteri glicidilici.
Consumul excesiv de produse din ulei de palmier
Chiar dacă se utilizează ulei de palmier de bună calitate, consumul excesiv de ulei de palmier poate duce la creșterea aportului caloric și la dezechilibrul grăsimilor.
Produse cu origine necunoscută a uleiului de palmier
Lipsa informațiilor privind metoda de producție și certificarea poate indica calitatea slabă a uleiului și prezența potențială a substanțelor nocive.