Foto: din surse deschise
Aflați principalele caracteristici și tradiții de astăzi
Pe 16 aprilie, creștinii ortodocși din Ucraina sărbătoresc una dintre cele mai importante zile de sărbătoare ale anului – Sfânta, sau Marea Miercuri, conform stilului nou. Mai sunt 259 de zile până la sfârșitul anului, scrie RBC-Ucraina.
Miercurea Mare: ce este această sărbătoare bisericească
În Miercurea Mare creștinii își amintesc de trădarea lui Iuda Iscarioteanul, care, ispitit de bani, l-a vândut pe Iisus Hristos pentru treizeci de arginți. Această zi este o amintire a costului amar al trădării, a fragilității sufletului uman în fața ispitei și a puterii infinite a milei lui Dumnezeu. În această miercuri începe cea mai tragică parte a poveștii evanghelice.
În această zi, Isus i-a informat pe apostoli că se apropie momentul suferinței și al morții sale și că unul dintre ei îl va trăda. În Miercurea Sfântă, bătrânii, cărturarii și preoții șefi au decis în cele din urmă să-l distrugă pe Isus. Iuda Iscarioteanul s-a înțeles cu ei să-L trădeze în schimbul unor monede de argint, condamnându-L astfel pe Maestru la suferință.
Tot miercuri, este amintită o femeie care a venit la Iisus cu pocăință sinceră. I-a spălat picioarele cu lacrimile ei, le-a uns cu smirnă scumpă și le-a șters cu părul ei, un gest de profundă pocăință și dragoste. Proprietarul casei în care s-a întâmplat acest lucru s-a întrebat de ce Iisus i-a permis păcătoasei să se atingă de El. Dar Hristos a răspuns cu o parabolă, explicând că o mare iertare este dată celui care se căiește sincer.
Ce să nu faci pe 16 aprilie
În Miercurea Sfântă, există restricții importante care ajută la menținerea unei atitudini spirituale în timpul Săptămânii Sfinte. În această zi nu trebuie să vă certați, să jigniți pe alții sau să organizați sărbători, zile de naștere sau nunți.
Se crede că distracția și sărbătorile zgomotoase sunt incompatibile cu atmosfera de tristețe, deoarece această perioadă este dedicată reflectării asupra suferințelor lui Iisus Hristos. De asemenea, nu este recomandat să vizitați cimitirul și să organizați comemorări ale morților.
A refuza ajutorul în această perioadă este considerat un semn nepoliticos.
Nu ar trebui să vă angajați în muncă fizică, cum ar fi tăierea lemnului, cusutul, tricotatul sau broderia. Aceasta este o perioadă de purificare interioară și de rugăciune, așa că este important să fiți răbdători, amabili și să îi ajutați pe cei care au nevoie.
Semne și tradiții populare pe 16 aprilie
În biserici, la slujba de dimineață din această zi, pentru ultima dată în timpul Postului Mare, se celebrează Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Credincioșii, de regulă, merg la slujba de seară pentru spovedanie. În această zi se recomandă ținerea postului uscat, ceea ce înseamnă consumul doar de alimente vegetale fără tratament termic și ulei. În case și curți continuă curățenia generală și, de asemenea, începe pregătirea produselor pentru coacerea kulichilor și colorarea ouălor. Seara este deja posibil să se pună opara pentru prăjituri.
Ploaia din această zi este un semn că primăvara va fi târzie și rece.
Dacă vântul suflă dinspre sud, acesta promite o creștere bună a culturilor de primăvară. Iar dacă vântul bate dinspre nord, trebuie să vă așteptați la ploaie.
Înflorirea mamei și a mamei vitrege noaptea prevestește evenimente neplăcute.
Ziua Cine are un înger pe 16 aprilie
Pe 16 aprilie 2025, următoarele persoane își aniversează ziua de naștere:
- Leonid
- Mikhail
- Pavel
- Vasilisa
- Galina
- Irina
- Nika
Talismanul pentru persoanele născute pe 16 aprilie este onixul, un tip de cuarț. Din cele mai vechi timpuri, această piatră a fost considerată a avea puteri magice speciale. În special, era asociată cu proprietățile unui adevărat lider.