Ce nu ar trebui plantat lângă un măr: grădinarii au numit 7 plante de care pomii fructiferi se „tem”

Foto: din surse deschise

Cauza unei recolte slabe de meri, peri și pruni poate fi… vecinii lor

Motivele pentru randamentele slabe ale pomilor fructiferi variază – și adesea este vorba de vreme. Cu toate acestea, se întâmplă ca pomii să sufere din cauza vecinilor lor, deoarece oamenii adesea nu sunt conștienți de faptul că unele plante sunt incompatibile și ar trebui să fie plantate cât mai departe una de cealaltă, scrie Homes and Gardens.

„Plantarea tovarășilor „nepotriviți” poate împiedica creșterea pomilor fructiferi, le poate reduce randamentul și, uneori, poate chiar deteriora pomul sau planta în sine”, spune Robin Phelps, trainer în horticultură.

Publicația, cu ajutorul experților, a identificat plantele care sunt mai degrabă dușmani decât prieteni ai pomilor fructiferi.

1. Nucul

Nucii nu trebuie plantați lângă meri, peri, piersici sau pruni.

„Țineți nucii la cel puțin 15 metri și, în mod ideal, la mai mult de 15 metri dacă spațiul permite, departe de meri, peri, piersici, pruni și cireși. Nucii produc substanța chimică juglone, care este toxică pentru multe plante. Juglonul este eliberat prin rădăcinile, frunzele și coaja nucilor și suprimă creșterea plantelor sensibile”, a explicat Phelps.

Pomii fructiferi pot crește prea încet, se îngălbenesc și chiar mor din cauza vecinătății nucilor, a spus ea.

2. Feniculul

Există multe plante care nu doresc să crească în apropierea feniculului, în special citricele și pomii fructiferi cu sâmburi. Pentru a evita problemele, o distanță de 10-12 picioare ar trebui să fie suficientă, spune un expert.

„Feniculul este cunoscut pentru a fi alelopat, ceea ce înseamnă că eliberează substanțe chimice care pot inhiba creșterea plantelor vecine. Acesta concurează pentru nutrienți și umiditate, ceea ce poate slăbi pomii fructiferi tineri”, a explicat Phelps.

Citricele și pomii fructiferi cu sâmburi sunt deosebit de sensibili. Feniculul este cel mai bine să fie plantat într-un loc separat, cât mai departe posibil de pomii fructiferi. Acest lucru le va avantaja pe amândouă.

3. Varza

Cauza creșterii slabe a pomilor poate fi nu doar toxinele eliberate de vecini, ci și concurența pentru nutrienți. Din acest motiv, broccoli, varza albă și conopida ar trebui plantate departe de meri, peri și cireși.

„Varza preia nutrienți esențiali din sol, cum ar fi azotul și potasiul, de care au nevoie și pomii fructiferi. De asemenea, acestea pot fi atacate de dăunători precum afidele și gândacii, care amenință și pomii fructiferi din apropiere. Plantarea verzei lângă pomii fructiferi creează o concurență inutilă pentru resurse și poate slăbi atât pomii, cât și legumele”, a declarat Phelps.

Ea recomandă păstrarea unei distanțe de cel puțin 1,5 – 2,5 metri între copaci și varză.

4. Roșii, vinete, castraveți

„Atât roșiile, cât și pomii fructiferi sunt sensibili la fitoforoză, astfel încât păstrarea lor în apropiere poate duce la o acumulare de agenți patogeni pe proprietate, care va dăuna ambelor plante”, a explicat managerul fermei, Kristen Waddell.

Phytophthorosis se răspândește prin spori fungici sau bacterii și poate fi transferată de la tomate la copaci sau invers de către vânt, animale și apă, mai ales dacă materialul infectat nu este îndepărtat imediat de pe plante, a spus ea.

„Passlenuts (cum ar fi roșiile și vinetele) pot fi o sursă de boli fungice care afectează pomii fructiferi”, a fost de acord designerul de grădină Nicole Johnsey Burke.

5. Mentă, oregano și alte ierburi picante

Aceste ierburi concurează cu pomii fructiferi pentru nutrienți, în special cei cu sisteme radiculare superficiale. Burke recomandă să nu plantați mentă, oregano și balsam de lămâie lângă aceștia.

„Plantele invazive, necomestibile, precum iedera engleză și iarba Bermuda, ar trebui, de asemenea, evitate sub pomii fructiferi. Pomii tineri și pitici și citricele sunt cei mai sensibili”, a menționat ea.

6. Floarea-soarelui

Floarea-soarelui nu este un companion bun pentru pomii fructiferi din cauza compușilor chimici pe care îi eliberează în sol. În acest sens, este similară nucului.

Experții recomandă păstrarea unei distanțe de 3 picioare între floarea-soarelui și pomii fructiferi. Cu toate acestea, merită să ne amintim că substanțele chimice alelopatice pot rămâne în sol chiar și după ce floarea-soarelui a fost îndepărtată.

„Pomii fructiferi tind să fie sensibili la factorii de mediu, în special atunci când prind rădăcini, astfel încât este mai sigur să evitați pur și simplu plantarea florii-soarelui în apropierea pomilor fructiferi. De asemenea, unele soiuri de floarea-soarelui pot crește destul de înalte și pot reduce cantitatea de lumină sau chiar fluxul de aer către pomul fructifer”, spune Burke.

7. Cartofii

Solul din jurul pomilor fructiferi este mai bine să nu fie deranjat, astfel încât nici culturile rădăcinoase nu trebuie plantate prea aproape.

„Cartofii nu ar trebui să fie niciodată cultivați lângă pomii fructiferi. Pomii fructiferi au sisteme radiculare delicate, adesea superficiale, care pot fi grav afectate de perturbările solului, cum ar fi dezgroparea cartofilor”, a explicat Kristen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei