Nu cumpărați primul pe care îl vedeți: cum să alegeți un avocado care nu vă va afecta sănătatea sau micul dejun

Consumul de avocado stricat și mucegăit poate duce la tulburări alimentare și alte probleme de sănătate

Cum să alegeți un avocado copt și nu doar să stricați mâncarea, ci potențial să evitați să vă deteriorați sănătatea dacă fructul se dovedește a fi stricat. RBC-Ucraina ne spune cum să alegem avocado-ul perfect dintr-o grămadă de fructe cu aspect identic.

Secretul principal este testarea corespunzătoare a maturității

Cea mai frecventă greșeală este să ne concentrăm doar pe culoarea cojii. Aceasta poate varia considerabil de la soi la soi. De exemplu, popularul soi Hass se închide la culoare atunci când se coace, devenind verde închis, violet sau aproape negru. Alte soiuri (cum ar fi Fuerte, Pinkerton) rămân verzi chiar și atunci când sunt coapte. Prin urmare, culoarea nu este un indicator fiabil.

Cea mai sigură modalitate de a determina gradul de coacere este să apăsați ușor pe fruct. Acest lucru nu trebuie făcut cu vârfurile degetelor (pentru a nu deteriora avocado), ci cu întreaga palmă a mâinii. Un avocado copt ar trebui să cedeze ușor la o presiune ușoară (!), să fie ferm, dar nu moale. Dacă fructul este tare ca o piatră, este necopt. Dacă este prea moale și există adâncituri sub degete, este prea copt sau a început deja să se strice.

O altă metodă eficientă este să verificați „buricul”, adică locul de unde a fost atașată coada (tulpina). Încercați să forțați sau să îndepărtați ușor acest mic capac. Dacă se desprinde ușor și vedeți carnea verde aprins de dedesubt, avocado este probabil copt și de bună calitate. Dacă capacul rămâne ferm pe avocado și nu se desprinde, fructul este încă verde. Dacă sub capac vedeți o culoare maro sau neagră, avocado este prea copt sau s-a stricat deja în interior.

Semne de evitat: când avocado este periculos

Pentru a evita ca avocado „să vă dăuneze sănătății și micului dejun”, acordați atenție semnelor de avertizare care indică un produs stricat:

  • Pete moi, adâncituri întunecate pe coajă
  • Semne de impact și de început de putrezire.
  • Mucegai vizibil

Chiar și un mucegai mic pe coajă sau sub coadă este un motiv pentru a refuza o achiziție. Mucegaiul poate pătrunde adânc în interiorul fructului și produce micotoxine dăunătoare.

Avocado proaspăt are o aromă subtilă, plăcută de iarbă și nuci. Un miros înțepător este un semn de deteriorare.

Dacă vedeți pete mari negre sau gri în interior (a nu se confunda cu o ușoară întunecare în urma contactului cu aerul), vene fibroase întunecate sau dacă pulpa are o consistență neplăcută, este mai bine să nu consumați un astfel de fruct.

Consumul de avocado stricat, mucegăit poate duce la tulburări alimentare și alte probleme de sănătate.

Adesea, cea mai bună strategie este să cumpărați avocado puțin sub maturitate, ferme. Acestea se coc frumos la temperatura camerei (dar nu în soare direct) în câteva zile. Pentru a accelera procesul, puteți pune avocado într-o pungă de hârtie cu o banană sau un măr – fructele emană gaz etilen, care ajută la coacere.

Cum să păstrați avocado la domiciliu

Avocado coapte trebuie păstrate în frigider pentru a încetini procesul de coacere. Fructele tăiate trebuie stropite cu suc de lămâie sau lime (acidul previne înnegrirea), învelite bine în folie alimentară sau plasate într-un recipient etanș și depozitate, de asemenea, în frigider pentru cel mult 1-2 zile.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei