Natural, dar periculos: top 5 riscuri pentru față ale măștilor făcute în casă

Foto: din surse deschise

Măștile făcute în casă pot da un efect de prospețime pe termen scurt, dar nu îmbunătățesc pielea la nivel celular

Internetul este plin de rețete pentru măști „miraculoase” făcute în casă. Acestea par naturale și sigure, dar adesea pot face mai mult rău decât să ajute. RBC-Ucraina relatează ce se întâmplă cu fața dacă aplicați des măști făcute în casă.

Poate că toată lumea a încercat să facă acasă măști pentru față sau păr din produse de casă – iaurt, fructe de pădure, miere, fulgi de ovăz, castravete și lămâie.

Femeile sunt convinse de naturalețea, disponibilitatea și lipsa conservanților. Cu toate acestea, astfel de măști au multe dezavantaje pentru piele.

Ingredientele active nu pot pătrunde în piele

Potrivit dermatologului Catherine Bakiko, pielea este o barieră naturală care ne protejează de mediul extern. De-a lungul a milioane de ani de evoluție, pielea și-a dezvoltat capacitatea de a ține la distanță substanțele străine, deoarece acestea ar cauza probleme grave.

Substanțele din produse au molecule prea mari pentru a penetra bariera cutanată. Ele rămân la suprafață fără a afecta funcția celulară sau a satura pielea cu substanțe benefice.

Cel mai bun mod de a obține beneficiile vitaminelor și micronutrienților din alimente este să le consumați. Cu ajutorul alimentelor, acestea sunt absorbite în fluxul sanguin și livrate celulelor pielii din interior spre exterior.

Vitaminele din măștile făcute în casă sunt instabile și se degradează rapid

Vitaminele din aceste măști sunt în concentrații scăzute. Ele se oxidează rapid și își pierd eficiența. Chiar dacă concentrația ar fi suficientă, aceste substanțe tot nu vor pătrunde în piele.

„Măștile pentru scalp pe bază de ceapă, usturoi sau ardei sunt adesea folosite pentru a stimula circulația sângelui, sperând să accelereze creșterea părului. De fapt, acestea provoacă doar iritații și o circulație temporară a sângelui, dar nu afectează foliculii de păr”, a declarat expertul.

Căderea părului este de obicei legată de tulburări hormonale, boli autoimune, boli interne, stres sau genetică, nu de lipsa circulației sângelui.

În plus, mirosul neplăcut de după astfel de tratamente vă poate bântui mult timp. Nu există nicio dovadă științifică a eficacității măștilor de acasă – niciun studiu serios nu a confirmat capacitatea lor.

Cosmeticele sunt create în conformitate cu principii științifice

Oamenii de știință și farmaciștii lucrează de ani de zile pentru a face ingredientele active din produsele cosmetice eficiente și capabile să pătrundă în piele. Acesta este motivul pentru care unele produse profesionale sunt scumpe.

Componentele sunt supuse unui mecanism complex de sinteză care le permite să acționeze mai profund. Acestea conțin concentrații eficiente de ingrediente active care pur și simplu nu sunt prezente în produsele naturale.

Măștile făcute în casă pot da un efect de prospețime pe termen scurt, dar nu îmbunătățesc starea pielii la nivel celular.

Dacă doriți o îngrijire cu adevărat eficientă – alegeți produse cosmetice profesionale dezvoltate cu cercetare științifică, concentrația corectă și forme stabile de ingrediente active.

Natural nu înseamnă sigur

Măștile făcute în casă pot fi nu numai nefolositoare, ci și dăunătoare. Gălbenușul de ou și mierea sunt terenuri ideale de reproducere pentru bacterii. În timp ce lămâia și căpșunile pot provoca iritații, sensibilitate la soare și pigmentare.

Produsele lactate, uleiul, grăsimea și mierea pot astupa porii și provoca acnee.

Sunt măștile de argilă sigure?

Argila este adesea folosită pentru curățarea pielii și tratarea acneei, însă eficiența lor este exagerată. Reduce uleiozitatea în momentul aplicării, dar nu vindecă acea uleiozitate și nici nu face pielea mai puțin uleioasă.

Ea poate usca pielea, provocând și mai multă producție de sebum.

Argila nu are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antiseptice pronunțate.

La ce vârstă poți aplica măști pe față?

Poți începe să folosești măști de față de pe la vârsta de 15 ani, dar totul depinde de tipul tău de ten și de nevoile acestuia.

Pielea adolescenților este adesea predispusă la grasime și acnee. Măștile de curățare ușoară sunt potrivite.

De la vârsta de 20 de ani, puteți:

  • introduceți măști hidratante, calmante, mai ales după stres sau curățare activă
  • măștile spot pentru erupții cutanate pot fi utilizate și topic
  • este important să nu folosiți produse anti-îmbătrânire sau formule prea bogate

Principala regulă de bază este să potrivești măștile cu tipul tău de piele, să eviți alergenii și să faci întotdeauna un test patch înainte de a folosi un produs nou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei