Foto: din surse deschise
Potrivit unui expert, ar trebui să alegeți somonul care are un aspect umed
Mulți oameni iubesc somonul și mai ales mâncărurile care pot fi făcute din acest pește. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă somonul trebuie clătit cu apă înainte de a fi gătit. Potrivit expertului în siguranța fructelor de mare Razieh Farzad, acest pește nu trebuie clătit înainte de gătit, scrie Southern Living.
„Orientările privind siguranța alimentară sugerează că clătirea cărnii, inclusiv a peștelui/ somonului, poate crește riscul de răspândire a bacteriilor patogene (care cauzează boli) în bucătăria dvs.”, a explicat ea.
Potrivit acesteia, indiferent de tipul de somon pe care îl cumpărați, acesta nu ar trebui să fie spălat. În special, expertul mai sfătuiește să alegeți somonul care are un aspect umed, deoarece acest lucru indică prospețimea sa. Puteți chiar să cereți vânzătorului să miroasă peștele, iar dacă mirosul este neplăcut, atunci căutați o altă bucată.
Ce se întâmplă dacă clătiți peștele?
„Stropirea apei poate răspândi bacteriile din somon pe alte suprafețe și alimente din bucătărie”, a menționat Farzad.
Dacă doriți să clătiți peștele, totuși, asigurați-vă că chiuveta este curată, spune expertul. Când ați terminat, asigurați-vă că curățați și dezinfectați chiuveta și orice alte suprafețe pe care le-ați atins după aceea.
„De asemenea, evitați ca peștele să intre în contact cu alte alimente și articole de bucătărie în timpul și după clătire”, recomandă expertul.
Trebuie să clătesc somonul pentru a îndepărta pielea?
Deși pielea somonului nu trebuie îndepărtată, clătirea peștelui nu o face mai ușor de îndepărtat. Din acest motiv, Farzad recomandă gătirea somonului cu pielea în jos într-o tigaie încălzită, ceea ce va permite separarea acesteia de carne în timpul gătitului.
USDA recomandă în special gătirea acestui pește la 62 de grade Celsius.
Expertul a rezumat că, odată ce peștele este rece, se poate desprinde pielea fără prea mult efort. Pentru a jupui peștele înainte de a-l găti, Farzad recomandă folosirea unui cuțit ascuțit sau punerea lui la frigider pentru a-l face mai ferm.