Sănătatea mintală este o componentă vitală a bunăstării generale
Anumite obiceiuri pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, bunăstării și chiar asupra ritmului de îmbătrânire. Numite 6 activități simple, dar eficiente după ora 17:00, care ajută la menținerea tinereții, încetinesc schimbările legate de vârstă și promovează conservarea energiei pe termen lung. Acest lucru este raportat de site-ul Eating well.
Beți ceai decofeinizat pentru un somn mai bun
Nutriționistul Courtney Pelitera ne-a spus că este o idee bună să beți o ceașcă de ceai din plante, cum ar fi ceaiul de mușețel, înainte de a merge la culcare.
Cercetările arată că puteți bea exclusiv băuturi decofeinizate cu șase ore înainte de culcare, deoarece cofeina poate perturba somnul.
„După ora 17.00, luați în considerare consumul de ceai de mușețel, deoarece poate ajuta la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea somnului”, spune Pelitera.
Faceți o plimbare după-amiaza
Adăugarea unei plimbări la rutina zilnică după prânz și înainte de culcare poate face o diferență dramatică pentru sănătatea dumneavoastră. Cel mai mare beneficiu este că mersul pe jos ajută la o digestie sănătoasă, mai ales după o masă copioasă.
O plimbare sau un exercițiu ușor, cum ar fi yoga, poate contribui la creșterea motilității intestinale, permițând alimentelor să fie descompuse mai eficient.
Plimbările zilnice de seară pot oferi și alte beneficii pentru îmbătrânirea sănătoasă. Persoanele care s-au angajat în plimbări ușoare pot îmbunătăți semnificativ nivelul zahărului din sânge.
O mai bună reglare a nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a rezistenței la insulină în timp.
Creați o rutină pentru a scăpa de stres
Sănătatea mintală este o parte vitală a bunăstării generale și a găsirii unor mijloace sănătoase de a gestiona stresul, cum ar fi jurnalul, respirația profundă, meditația sau yoga.
Urmarea unor ritualuri coerente de igienă a somnului în fiecare seară vă poate ajuta să vă pregătiți corpul pentru un somn odihnitor. Luați în considerare, de asemenea, reducerea intensității luminilor, punerea muzicii liniștitoare, mirosirea uleiurilor esențiale calmante și lăsarea telefoanelor deoparte cu puțin timp înainte de culcare.
Studiile au arătat că expunerea la lumina albastră de la soare și de la ecrane poate interfera cu ciclul somn-veghe, deoarece suprimă producția de melatonină – hormonul somnului.
Nu mai beți lichide cu 1 oră înainte de culcare
Dacă vă ridicați adesea noaptea pentru a merge la toaletă și vă culcați în jurul orei 22:00, luați în considerare posibilitatea de a consuma băuturi nu mai târziu de ora 20:00 sau 20:30. Acest lucru vă va oferi suficient timp pentru a merge la toaletă înainte de a adormi.
Senzația de sete scade odată cu înaintarea în vârstă. În timpul zilei, încercați să beți cel puțin un litru și jumătate pe zi. Păstrarea la îndemână a unei sticle cu apă plină vă poate ajuta să vă amintiți să beți apă pe parcursul zilei.
Evitați alcoolul
Uneori, nimic nu este mai bun decât un pahar de vin după o zi lungă la serviciu. Dar nu există o cantitate sigură de alcool pentru o îmbătrânire sănătoasă.
Alcoolul poate afecta negativ organismul în mai multe moduri, de la efecte pe termen scurt asupra calității somnului și a dispoziției la riscuri pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare și riscul crescut de cancer, inclusiv cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul hepatic.
Evitați gustările târzii din timpul nopții
Merită să vă asigurați că gustările dvs. conțin carbohidrați, proteine și grăsimi. Un bun exemplu în acest sens este iaurtul, cu sau fără toppinguri.
Consumul de gustări echilibrate după ora 17:00 poate ajuta la încetinirea digestiei și la prevenirea vârfurilor și scăderilor de zahăr din sânge pe parcursul nopții, ceea ce poate preveni foamea nocturnă care poate perturba somnul. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele cu diabet.
Dacă cina dumneavoastră este bogată în proteine și fibre, aceasta vă poate ajuta să vă păstrați energia pentru sarcinile de seară.
Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale, nu numai că promovează sănătatea intestinală, dar îmbunătățesc și controlul zahărului din sânge, scad colesterolul și reduc riscul de boli cardiovasculare.