Pascha tradițională: rețetă pentru produse de patiserie pufoase

Un kulich adevărat este întotdeauna făcut cu dragoste – și această dragoste este simțită de toți cei care îl gustă.

Există unele arome în lume care pot evoca cele mai calde amintiri. Una dintre acestea este aroma paski-ului proaspăt copt, care dăinuie în fiecare casă ucraineană de Paște.

Luxuriant, parfumat, auriu – simbolizează nu numai sărbătoarea, ci și căldura cercului familial, confortul de acasă, păstrarea tradițiilor. Pe pagina annasimiachko a împărtășit o rețetă pentru un paski adevărat, care se va dovedi fraged și surprinzător de gustos. Se bazează pe un aluat clasic pe bază de lapte cu o mulțime de gălbenușuri, coajă, sultane și fructe confiate, care dau desertului o aromă unică.

Rețetă

Ingrediente:

  • Lapte 500 ml
  • Drojdie proaspătă 30g
  • Zahăr alb 120g
  • Zahăr vanilat 2 pliculețe
  • Ouă de pui 2 buc.
  • Gălbenușuri 6 buc.
  • Sare 1 linguriță
  • Făină de grâu 980g
  • Coajă de portocală 1 buc.
  • Fructe confiate de portocale sau fructe confiate mixte 200g
  • Sultane 200g
  • Unt 120g

Preparare

  1. Turnați laptele cald (nu fierbinte!) într-un bol mare – temperatura ideală este de aproximativ 37-40°C. Dizolvați drojdia în el, adăugați 1 lingură de zahăr și câteva linguri de făină – ar trebui să obțineți consistența unei smântâni groase.
  2. Acoperiți cu un prosop și lăsați într-un loc cald timp de 15-20 de minute. Drojdia ar trebui să „prindă viață” – să crească în volum și să formeze spumă.
  3. Se adaugă restul de zahăr, sarea, două ouă întregi, zahărul vanilat și jumătate din făină la paste.
  4. Începeți să frământați – fie cu o lingură, fie cu un mixer prevăzut cu atașamentul pentru aluat.
  5. Apoi adăugați gălbenușurile și coaja de portocală. Adăugați făina rămasă în loturi și frământați până obțineți un aluat moale și elastic. Acesta trebuie să fie ușor lipicios, dar nu lichid.
  6. Adăugați untul moale, împărțiți-l în mai multe porții și continuați să frământați timp de 10-15 minute. Aluatul va deveni lucios și se va desprinde ușor de mâini și de pereții formei de pâine.
  7. Înmuiați în prealabil sultanele în apă clocotită timp de 10 minute, apoi uscați-le. Fructele confiate pot fi, de asemenea, tăiate mai mărunt. Se pudrează totul cu puțină făină pentru ca umplutura să nu se scufunde la fundul aluatului și se amestecă ușor în aluat.
  8. Acoperiți aluatul cu un prosop sau folie alimentară și lăsați-l într-un loc cald timp de 1-1,5 ore – ar trebui să-și dubleze cel puțin dimensiunea.
  9. Apoi vă ungeți ușor mâinile cu unt, frământați aluatul și modelați kulichi-ul.
  10. Puneți-le în forme, umplând doar o treime din volum.
  11. Se lasă să stea încă 30-60 de minute, până când până la marginea formelor sunt aproximativ 2-3 cm.
  12. Înainte de coacere, pensulați partea de sus a prăjiturilor de Paște cu gălbenuș de ou bătut pentru o crustă aurie frumoasă.
  13. Preîncălziți cuptorul la 170°C. Coaceți prăjiturile timp de 40-50 de minute, în funcție de mărimea formei. Dacă partea de sus începe să se ardă, acoperiți cu folie.
  14. Verificați gradul de coacere cu o țepușă de lemn – trebuie să fie uscată.
  15. Pentru a da kulichs-ului un luciu frumos, pregătiți un sirop dulce: amestecați zahăr și apă clocotită în părți egale (de exemplu, 3 linguri de zahăr și 3 linguri de apă). Se amestecă până se dizolvă complet. De îndată ce scoateți prăjiturile din cuptor, ungeți imediat vârfurile cu siropul fierbinte.

Sfaturi:

  • Variante de aromă: puteți adăuga scorțișoară măcinată, nucșoară, rom sau lichior de portocale.
  • Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere pentru a evita căderea paski-ului.
  • Paski-urile se păstrează cel mai bine în pergament sau într-un prosop de pânză, într-un loc răcoros. Ele vor rămâne proaspete timp de 4-5 zile.

În creștinismul tradițional ucrainean, pasca nu este doar un produs copt, ci o pâine sacră care simbolizează învierea și viața nouă. Coacerea sa este un ritual aparte, însoțit de puritatea gândurilor, rugăciune, liniște în casă. De aceea, un kulich adevărat este întotdeauna pregătit cu dragoste – și această dragoste este simțită de toți cei care îl gustă.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei