Laptele ultrafiltrat: este într-adevăr mai sănătos decât laptele obișnuit?

Foto: din surse deschise

Laptele ultrafiltrat este obținut printr-un proces de filtrare care elimină lactoza, crescând în același timp alți nutrienți

Laptele ultrafiltrat câștigă popularitate pe rafturile magazinelor – conține mai multe proteine, mai puțin zahăr și durează mai mult. Dar ce este acest produs și cum este el bun pentru organism? Iată ce relatează site-ul Real simple.

Ce este laptele ultrafiltrat

Laptele ultrafiltrat este obținut printr-un proces de filtrare care elimină lactoza, sporind în același timp alți nutrienți, cum ar fi proteinele și calciul.

Nutriționistul Cassandra Padula Burke a explicat că acest proces de filtrare se realizează folosind membrane semipermeabile care permit trecerea particulelor mai mici, precum lactoza și apa, reținând în același timp moleculele mai mari, precum calciul și proteinele. Apoi se adaugă din nou puțină grăsime (în funcție de procentul de lapte produs) și apă pentru a obține textura și aroma perfectă.

De multe ori, lactoza este de asemenea amestecată în lapte în această etapă pentru a descompune orice lactoză rămasă. De asemenea, laptele ultrafiltrat este (de obicei) pasteurizat și omogenizat, la fel ca majoritatea celorlalte tipuri de lapte pe care le găsiți în magazinele alimentare.

Este laptele ultrafiltrat mai sănătos decât laptele obișnuit?

Potrivit nutriționistului Alyssa Smolen, laptele obișnuit are aproximativ opt grame de proteine per porție, în timp ce laptele ultrafiltrat are 13 grame. Această diferență de cinci grame poate fi utilă pentru persoanele care încearcă să adauge mai ușor un pic mai multe proteine la dieta lor. Proteinele sprijină creșterea și repararea majorității țesuturilor din întregul organism, de la mușchi, păr, piele și unghii.

Cu toate acestea, pentru cei care își urmăresc aportul de carbohidrați, laptele ultrafiltrat este, de asemenea, un pas peste laptele obișnuit. Acesta conține aproape jumătate din cantitatea de zahăr din laptele obișnuit.

Acest lucru se datorează în primul rând eliminării lactozei care are loc în timpul procesului de filtrare. Laptele obișnuit de doi la sută conține 12 grame de carbohidrați per cană, în timp ce laptele ultrafiltrat de doi la sută are doar 6 grame. Acest lucru poate ajuta persoanele cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, să își controleze mai bine nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, laptele ultrafiltrat conține mai mult calciu per porție decât laptele obișnuit, ceea ce poate susține sănătatea oaselor. Laptele obișnuit conține aproximativ 300 miligrame (mg) din acest mineral, în timp ce laptele ultrafiltrat oferă 380 mg. Calciul este, de asemenea, un electrolit important în organism, care promovează hidratarea și un ritm cardiac sănătos.

Ambele tipuri conțin, de asemenea, cantități egale de micronutrienți, cum ar fi vitaminele B, vitamina A, fosforul, zincul și seleniul, care se combină pentru a susține sănătatea oaselor, metabolismului, ochilor și sistemului imunitar. Acestea pot conține, de asemenea, vitamina D, care întărește oasele și imunitatea.

Mod de utilizare

Puteți utiliza laptele ultrafiltrat în același mod ca laptele obișnuit, cum ar fi adăugarea sa la smoothie-uri, omlete, cereale sau iaurt de casă.

Versiunea cu ciocolată este o băutură delicioasă de recuperare după antrenament. Unii oameni spun că aroma laptelui ultrafiltrat este puțin mai dulce decât cea a laptelui obișnuit.

De asemenea, se păstrează mai mult decât laptele obișnuit, până la 45 de zile, comparativ cu 17-24 de zile pentru laptele obișnuit. Toate acestea datorită eliminării mai multor bacterii în timpul procesului de filtrare.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Cheile Nerei