Cum să coaceți carnea pentru masa festivă, astfel încât să nu se usuce și să nu se strice

Foto: din surse deschise

Aflați cum să o faceți suculentă și fragedă și să nu se usuce în timpul coacerii?

Prăjirea cărnii este întotdeauna o adevărată artă. Nimic nu decorează mai bine masa festivă decât o bucată de carne delicios coaptă, care nu numai că place ochiului, dar și captivează prin aroma sa. Dar cum să o faci suculentă și fragedă, și să nu se usuce în timpul coacerii?

Cum să coaceți corect carnea pentru masa festivă, ce să faceți astfel încât să nu se usuce, spune RBC-Ucraina cu referire la „Domashni kukhari”.

Sfaturi de bază pentru coacerea cărnii

Alegerea cărnii

Carnea de porc, vită, vițel, vițel, miel sau pui este cea mai bună pentru friptură. Alegeți carne de bună calitate, care să nu conțină grăsimi excesive, dar care să fie puțin marmorată pentru a fi suculentă.

Marinarea

Carnea poate și trebuie să fie marinată pentru o aromă și o frăgezime mai bune. Folosiți ulei, condimente, ierburi, suc de lămâie sau iaurt pentru a o face mai suculentă. Marinarea nu trebuie să dureze mai mult de 4-6 ore, pentru a nu accentua aroma naturală a cărnii.

Temperatura înainte de coacere

Înainte de a introduce carnea în cuptor, lăsați-o să se „odihnească” la temperatura camerei timp de cel puțin 15-20 de minute. Acest lucru îi va permite să se coacă uniform, reținând mai mult din sucurile sale.

Temperatura corectă a cuptorului

Coaceți carnea la o temperatură de 180-200 de grade Celsius. Dacă temperatura este prea ridicată, exteriorul cărnii se va rumeni prea repede, lăsând interiorul cărnii neprăjit.

Termometru pentru carne

Dacă este posibil, utilizați un termometru pentru carne pentru a supraveghea temperatura. Pentru majoritatea cărnurilor, temperatura internă optimă ar trebui să fie de 60-75 de grade. Acest lucru va păstra toată suculența.

Mediu umed

Pentru a împiedica uscarea cărnii, puteți folosi folie de aluminiu sau un manșon special pentru copt. Acest lucru va ajuta la menținerea umidității în interiorul cărnii fără a o lăsa să se usuce. La sfârșitul coacerii, folia poate fi îndepărtată pentru a permite cărnii să se rumenească.

Lăsați carnea să se odihnească

După ce scoateți carnea din cuptor, lăsați-o să se odihnească timp de 10-15 minute pentru a permite sucurilor să se distribuie în întreaga bucată și să o facă și mai suculentă.

Sfaturi

  • Coacerea cu legume este o idee excelentă pentru o masă festivă. Legumele coapte împreună cu carnea sporesc gustul și aroma.
  • Carnea prăjită poate fi coaptă cu sosuri (cum ar fi sos barbecue sau sos cremă) pentru a o face și mai aromată și suculentă.

Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să pregătiți o adevărată capodoperă culinară pentru masa festivă, care îi va lăsa pe toți invitații încântați. cum să coaceți carnea pentru masa festivă, astfel încât să nu se usuce și să nu se striceCarnea trebuie să fie bine pregătită înainte de coacere (foto: freepik.com)

Carne de porc prăjită cu rozmarin și usturoi

Ingrediente:

  • 1 kg de carne de porc (umăr sau coaste)
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță rozmarin uscat
  • Sare, piper după gust
  • 1 linguriță de muștar (opțional)
  • 1 linguriță de miere (pentru glazură)
  • 200 ml vin alb sau stoc

Preparare:

  1. Spălați bine carnea, uscați-o și faceți câteva tăieturi superficiale în ea.
  2. Tăiați usturoiul în felii subțiri și introduceți-le în incizii.
  3. Într-un bol, amestecați uleiul de măsline, rozmarinul, sarea, piperul și muștarul (dacă vă place).
  4. Aplicați acest amestec pe carne, frecând bine în suprafață. Se lasă la marinat timp de 20-30 de minute.
  5. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Se toarnă vin sau stoc în vasul de copt (acest lucru va ajuta la păstrarea umidității).
  6. Puneți carnea în formă, acoperiți cu folie și coaceți timp de 1-1,5 ore, stropind periodic carnea cu sucurile proprii.
  7. Cu 15 minute înainte de sfârșitul coacerii, îndepărtați folia, ungeți carnea cu miere pentru a forma o crustă aurie.
  8. Scoateți carnea din cuptor și lăsați-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o felia.

Cum să păstrați carnea

Carnea gătită trebuie păstrată în frigider, dar trebuie pusă acolo numai după ce s-a răcit complet. Dacă nu faceți acest lucru, se poate forma condens din cauza diferențelor de temperatură, iar carnea se va strica mai repede.

Folosiți folie de aluminiu sau pergament – acestea sunt cele care împiedică uscarea cărnii. Folia de aluminiu este mai puțin de dorit, deoarece poate provoca condens. Chiar mai bine, puneți carnea prăjită într-un recipient cu capac. Îl puteți acoperi cu pergament. Acest lucru o va proteja de uscare și de mirosurile străine din frigider.

În frigider, carnea poate fi păstrată timp de 3-4 zile la o temperatură de +2 +5 grade Celsius. Dacă aveți nevoie de mai mult timp – puneți-o în congelator. Dar congelați imediat după gătire și răcire pentru a evita rerăcirea.

Nu doriți să reîncălziți carnea coaptă în cuptorul cu microunde. Este mai bine să o faci într-o tigaie cu câteva linguri de apă sau în cuptor la 150-160 de grade. Dar învelește-o în folie de aluminiu.

Dacă ați copt carnea cu sos, este mai bine să păstrați sosul separat. În caz contrar, carnea se va acri și își va pierde aroma. Dacă ați copt o bucată mare de carne, împărțiți-o în bucăți mai mici după gătire și înfășurați fiecare separat în folie de aluminiu. Astfel, va fi mai ușor de reîncălzit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei