De data aceasta ne propunem să aruncăm o privire mai atentă la Paștele georgian, care iese foarte moale și nu se învecheste pentru mult timp
În ajunul Paștelui continuăm să împărtășim cu voi rețete pentru coacerea festivă. De data aceasta vă propunem să aruncați o privire mai atentă la Paștele georgian, care iese foarte moale și nu se învecheste pentru o perioadă lungă de timp. Julia Simonchuk, un blogger culinar, a împărtășit rețeta sa încercată și testată.
Paște georgian
Ingrediente:
Pentru opara:
- lapte – 250 ml;
- zahăr – 50 gr;
- drojdie presată – 30 gr; (drojdie uscată – 10 gr);
- făină – 200 gr.
Pentru aluat:
- zahăr – 250 gr;
- smântână – 125 ml;
- gălbenușuri – 3 buc;
- ouă – 2 buc;
- unt – 125 gr;
- ulei vegetal – 100 ml;
- coaja de la 1 portocală/lună;
- turmeric – 1/2 linguriță (opțional);
- alcool puternic – 2 lingurițe. l;
- sare – un vârf de cuțit;
- făină – 650 gr;
- fructe uscate – 200 gr;
- făină – 1 lingură.
Toate produsele trebuie să fie la temperatura camerei.
Preparare:
- Pentru opara, se amestecă într-un bol zahărul, laptele călduț (nu fierbinte), drojdia și făina. Se amestecă, se acoperă și se lasă deoparte timp de 45 de minute.
- Pentru aluat, combinați zahărul, gălbenușurile, ouăle, un vârf de sare, smântâna, coaja și alcoolul într-un castron. Se amestecă, se adaugă untul topit (nu fierbinte) și uleiul vegetal. Se amestecă, se adaugă opara, turmericul. Se amestecă din nou și se introduce făina în două etape, frământând aluatul.
- Se transferă aluatul din castron pe masă și, umezindu-vă mâinile cu ulei, se frământă bine. Aluatul va fi foarte delicat, este indicat să nu mai adăugați făină. Puneți-l înapoi în castron, acoperiți-l cu folie alimentară/servet și puneți-l într-un loc cald să crească timp de 2 ore (ar trebui să-și dubleze dimensiunea).
- Frământați și adăugați fructele uscate (adăugați 1 lingură de făină și amestecați), turnate în apă clocotită și uscate în prealabil. Se amestecă fructele uscate în aluat, se împarte în patru părți și se pune în forme
- Se acoperă, se pun într-un loc cald să crească bine. Ungeți cu gălbenuș de ou bătut din 1 lingură de lapte și coaceți în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de aproximativ o oră. Referiți-vă la cuptorul dumneavoastră.
Decorați cu glazură și decorațiuni, dacă doriți.