Te simți obosit după masă? 4 motive pentru o scădere bruscă a energiei.

Foto: din surse deschise

Senzația de oboseală după masă este normală, în timp ce oboseala excesivă poate fi un semn al unei anumite probleme de sănătate

Ați mâncat prânzul și vă simțiți somnolent? Oboseala după masă poate fi un semnal al unor probleme de sănătate care nu ar trebui ignorate. Site-ul Good food raportează că.

De ce apare oboseala după o masă

Nutriționistul Fiona Hunter a avertizat că un sentiment persistent de oboseală după masă ar putea fi un semn major al unei afecțiuni de sănătate potențial periculoase.

În medicină, acest lucru este cunoscut sub numele de somnolență postprandială. Aceasta poate duce la somnolență, niveluri scăzute de energie și dificultăți de concentrare. Potrivit unui expert, cauza exactă nu este pe deplin înțeleasă, dar există mai multe teorii. Una dintre ele este că este răspunsul natural al organismului la digestie.

După ce mănâncă, organismul redirecționează fluxul sanguin către sistemul digestiv, iar deplasarea temporară a sângelui departe de creier poate duce la sentimente de oboseală și letargie.

Senzația de oboseală după masă este normală, în timp ce oboseala excesivă poate fi un semn al anumitor condiții de sănătate. Acestea includ:

  • Diabet sau prediabet – acest lucru poate cauza fluctuații ale glicemiei după mese, ceea ce poate provoca oboseală
  • Intoleranțe sau alergii alimentare – acestea pot cauza oboseală și alte simptome după consumul anumitor alimente. Ținerea unui jurnal alimentar vă poate ajuta să identificați alimentele problematice
  • Anemie – deficiențele de fier sau de vitamina B12 pot contribui la oboseala persistentă
  • probleme hormonale – aceasta include o glandă tiroidă subactivă, care poate afecta nivelurile de energie și metabolismul

Anumite substanțe nutritive din alimente pot contribui mai mult la apariția somnolenței. Acestea includ alimente bogate în zahăr sau carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul și pastele, biscuiții și prăjiturile, și proteine care conțin triptofan, cum ar fi curcanul, puiul, ouăle, brânza, peștele, nucile și semințele.

Ce merită făcut

Dacă aceasta este o problemă tipică pentru dvs., dar nu este legată de o problemă de sănătate, atunci urmați aceste sfaturi:

  1. Luați puțin aer proaspăt sau faceți o scurtă plimbare afară după masă
  2. evitați mesele copioase
  3. alegeți carbohidrații din cereale integrale în detrimentul carbohidraților rafinați
  4. renunțați la carbohidrați la prânz
  5. rămâneți hidratat
  6. mâncați regulat și evitați să mâncați târziu în noapte

Dacă vă simțiți în mod constant epuizat după ce mâncați, merită să mergeți la medic pentru ajutor.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei