Unii oameni nu își pot imagina viața fără arome picante, alții evită mâncarea picantă
Sosurile picante și ardeiul iute sunt de mult timp parte integrantă a multor rețete culinare. Unii oameni nu își pot imagina viața fără aroma picantă, în timp ce alții evită alimentele picante. Cum afectează astfel de alimente sănătatea? Acest lucru este raportat de site-ul Real simple.
Ce face ca mâncarea picantă să fie atât de picantă
Nutriționistul Amanda Sauceda a dezvăluit că componenta ardeilor iuți care aduce căldura se numește capsaicină. Atunci când mâncați ardei iute, capsaicina se leagă și activează anumiți receptori ai durerii din gură și din întregul tract digestiv.
Durerea pe care o provoacă este transmisă creierului sub forma unei senzații de arsură sau a unei creșteri a temperaturii, care determină creierul să spună organismului să se răcească.
Se poate produce transpirație sau vasele de sânge se pot dilata și dirija căldura să părăsească corpul prin piele, provocând roșeață pe piele. Ochii apoși, nasul care curge sau saliva în exces sunt, de asemenea, reacții tipice la capsaicină, deoarece organismul o poate percepe ca pe un iritant care trebuie eliminat.
Beneficiile consumului de alimente picante
Proprietăți antioxidante
Radicalii liberi sunt compuși produși de procesele naturale din organism, precum și de factori de mediu precum alcoolul, aerul poluat și fumatul.
Excesul de radicali liberi în organism poate provoca deteriorarea celulelor și a ADN-ului și, în timp, poate duce la boli cronice. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi din organism, iar capsaicina din alimentele picante poate acționa ca un antioxidant.
Ardeii iuți sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C, un antioxidant puternic. Un ardei iute verde furnizează 121% din doza zilnică recomandată de vitamina C, iar un ardei iute roșu conține 72% din doza zilnică recomandată.
Efect asupra intestinului
Cercetările arată că capsaicina poate afecta microbiomul intestinal. Capsaicina poate crește numărul bacteriilor benefice și le poate reduce pe cele dăunătoare în tractul gastrointestinal inferior.
Dezavantajele alimentelor picante
Cauzează arsuri la stomac și reflux acid
Mâncarea picantă este unul dintre alimentele pe care trebuie să le evitați dacă sunteți predispus la arsuri la stomac sau reflux acid. Alimentele picante irită esofagul pe măsură ce coboară în stomac și determină, de asemenea, relaxarea sfincterului esofagian inferior.
Acest sfincter împiedică spălarea conținutului stomacului înapoi în esofag. Atunci când se relaxează, înseamnă că mâncarea și acidul gastric se întorc înapoi, contribuind la refluxul acid și la arsurile la stomac. Chiar dacă nu suferiți de reflux acid, arsurile la stomac sunt modul în care corpul dumneavoastră vă spune că ați consumat prea multă mâncare picantă.
Probleme gastrointestinale
Capsaicina irită țesuturile tractului gastrointestinal (GI), astfel încât organismul o poate percepe ca pe o amenințare. Ca răspuns, pereții musculari ai intestinului cresc contracțiile pentru a deplasa alimentele cu capsaicină prin tractul GI pentru a scăpa de acestea.
Acesta este motivul pentru care mulți oameni trebuie să alerge la baie atunci când mănâncă alimente picante. Acesta este un semn că ați mâncat mai mult chilli decât poate suporta corpul dumneavoastră.