Cine nu poate mânca macrou: verificați dacă sunteți pe listă

Foto: din surse publice

Popularitatea macrouului este bine meritată. Este una dintre cele mai bune surse de acizi grași polinesaturați omega-3

Macrou ar putea dispărea în curând de pe rafturile magazinelor. Peștele, favoritul multor ucraineni, cunoscut pentru gustul său bogat și conținutul ridicat de grăsimi sănătoase omega-3, este acum amenințat cu dispariția, scrie RBC-Ucraina. Citește cine ar trebui să mănânce macrou și cine ar trebui să limiteze consumul acestui pește.

Care sunt beneficiile macrou?

Popularitatea macrouului este bine meritată. Este una dintre cele mai bune surse de acizi grași polinesaturați omega-3 (EPA și DHA), care sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, funcționarea normală a creierului, reducerea inflamațiilor și menținerea vederii. În plus, macrou este bogat în vitamina D, care lipsește adesea la latitudinile noastre, vitamina B12, importantă pentru sistemul nervos și formarea sângelui, și este o sursă bună de proteine și seleniu.

Cine ar trebui să fie atent cu macrou?

În ciuda tuturor beneficiilor, există situații și condiții în care consumul de macrou ar trebui să fie limitat sau controlat:

Conținutul de mercur

Ca majoritatea peștilor marini, macroul poate acumula mercur. Deși macroul de Atlantic, cel mai comun macro de pe piața noastră, are niveluri relativ scăzute de acumulare în comparație cu alte specii (de exemplu, macroul regal sau tonul mare), Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate, mamele care alăptează și copiii mici să își limiteze consumul de pește marin mare pentru a evita potențialele efecte adverse ale mercurului asupra dezvoltării sistemului nervos al fătului și al copilului.

Riscul de scombrotoxicoză

Macrou este unul dintre peștii (precum tonul, macrou, heringul) care acumulează rapid histamină dacă nu sunt depozitați corespunzător (în special la temperatura camerei). Consumul unui astfel de pește poate provoca otrăvire (scombrotoxicoză), ale cărei simptome sunt similare unei reacții alergice severe. Cumpărați pește numai de la vânzători de încredere și respectați cu strictețe regulile de depozitare.

Guta

Din cauza conținutului său ridicat de purine, persoanele cu gută ar trebui să limiteze semnificativ sau să elimine macroul din dieta lor.

Metoda de preparare

Foarte des macroul este consumat sub formă sărată sau afumată. Acest lucru crește dramatic conținutul de sare (sodiu), care este nociv pentru persoanele cu hipertensiune arterială și boli renale. Fumatul, în special fumatul la cald, poate duce la formarea de substanțe cancerigene. Cele mai sănătoase metode de gătit sunt coacerea, fierberea sau aburirea.

Alergiile

Posibilitatea unei reacții alergice individuale la pește nu trebuie neglijată.

Atâta timp cât macrou este încă disponibil, merită să fiți informat cu privire la consumul acestuia. Fiți conștienți de riscurile potențiale, mai ales dacă faceți parte din grupuri vulnerabile. Alegeți vânzători de încredere și favorizați metode de gătit mai sănătoase.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 2 from 5 )
Blog - Cheile Nerei