Foto: din surse publice
Șosetele au funcții importante: protejează pielea picioarelor de frecare și ajută la controlul umidității și al temperaturii
Pantofii sau cizmele inconfortabile pot cauza bășici, dureri de spate și o stare de spirit distrusă. Dar o pereche nevinovată de șosete poate dăuna grav sănătății picioarelor. RBC-Ucraina ne spune ce șosete nu ar trebui să purtați atunci când ieșiți din casă.
Șosetele îndeplinesc funcții importante: protejează pielea picioarelor de frecare, ajută la controlul umidității și al temperaturii și, uneori, oferă chiar compresia sau suportul necesar. Dar alegerea greșită poate anula toate aceste beneficii și poate duce la probleme.
Culoare și material periculos
S-ar părea că ce ar putea fi în neregulă cu șosetele negre clasice? Se pare că vopselele intens închise la culoare pot nu numai să lase urme pe piele și unghii, dar și să provoace dermatită de contact sau reacții alergice la persoanele sensibile. Dacă nu vă puteți lipsi de o culoare închisă, asigurați-vă că spălați aceste șosete înainte de a le purta pentru prima dată.
De asemenea, după cum subliniază podologul Ebony Vincent-Smith, șosetele negre au adesea o respirabilitate mai proastă. Particulele mici de material închis la culoare pot rămâne, de asemenea, prinse sub unghii, creând un mediu favorabil pentru infecțiile fungice.
La fel de importantă este și țesătura din care sunt confecționate șosetele, în special capacitatea acesteia de a evacua umezeala. Stagnarea umezelii este o cale directă către ciuperca piciorului și a unghiilor. În ciuda credinței populare, bumbacul natural nu este cea mai bună alegere pentru șosete, deoarece absoarbe bine transpirația, dar o evaporă slab, lăsând pielea umedă. Prin urmare, experții recomandă alegerea șosetelor cu un anumit procent de fibre sintetice de calitate (de exemplu, poliester, nailon), care ajută la îndepărtarea umidității de pe piele. Raportul optim de fibre naturale și sintetice trebuie selectat individual, ținând cont de nivelul de transpirație și de confortul personal.
Evitați perechile strâmte și supradimensionate
Șosetele, ca și pantofii, ar trebui să se potrivească perfect. Dacă sunt prea largi, vor aluneca, se vor încreți în interiorul pantofului și vor crea frecare suplimentară, ceea ce va duce inevitabil la apariția bășicilor și a calusurilor. Dacă șosetele sunt prea strânse, acestea vor strânge piciorul, perturbând circulația normală a sângelui. Este important să realizați că acest lucru nu are nimic de-a face cu efectul benefic al șosetelor de compresie, unde presiunea este distribuită conform unui principiu diferit. Podologii recomandă: șoseta trebuie să se potrivească bine piciorului, în special în zona bolții, iar partea sa din călcâi trebuie să coincidă clar cu călcâiul dumneavoastră. Piciorul din interior nu trebuie să „călărească” sau să fie apăsat. Există chiar șosete anatomice pentru piciorul stâng și drept – dacă aveți unul, nu le amestecați.
Șosete neîmprospătate și mersul desculț în adidași
Obiceiul de a pune șosete a doua oară la rând, chiar dacă acestea par curate, este dăunător. Acesta poate provoca iritații ale pielii și favoriza infecțiile fungice din cauza bacteriilor și transpirației acumulate. Regula este simplă: o zi, o pereche de șosete curate. Și dacă picioarele tale tind să transpire mult sau se murdăresc în timpul zilei – ar trebui să le schimbi și mai des. Un obicei util va fi și tratarea periodică, cel puțin o dată pe săptămână, a pantofilor din interior cu spray antifungic.
În cele din urmă, experții recomandă cu tărie să nu purtați adidași sau alți pantofi închiși desculți. Chiar dacă pare elegant, ar trebui să existe cu siguranță o barieră de protecție sub forma unei șosete între pielea piciorului și interiorul pantofului. Dacă vă deranjează faptul că șosetele vă ies din pantofi, optați pentru modele mai scurte.