Expertul notează că într-o relație este important să respecți limitele personale ale partenerului tău
O relație este o interacțiune între doi oameni îndrăgostiți care necesită mult efort și înțelegere. Partenerii ar trebui să respecte limitele personale ale celuilalt. Dacă observați că depuneți multe eforturi pentru a vă îmbunătăți relația și a mulțumi persoana iubită și nu primiți nimic în schimb, ar trebui să vă gândiți dacă aveți nevoie de această persoană în viața voastră.
Acesta este primul semn de avertizare că este mai bine să te gândești la despărțire. Psihologul american Mark Travers a explicat pe Psychology Today ce trei semne indică faptul că relația ta nu are viitor.
De ce partenerii ar trebui să respecte limitele personale ale celuilalt
Există un termen în psihologie numit „standarde de relație”. Aceste standarde sunt diferite pentru fiecare, dar de obicei ar trebui să fie similare într-un cuplu, în special ar trebui să aibă aceleași valori, aceeași viziune asupra vieții și aceleași preferințe în materie de gusturi. Este la fel de important ca ambii parteneri să respecte în egală măsură limitele personale ale celuilalt și să permită libertatea de alegere.
Cu toate acestea, dacă unul dintre îndrăgostiți face anumite sacrificii și încearcă făcându-și rău pentru a-i face pe plac partenerului său, aceasta indică faptul că persoana iubită te neglijează. O astfel de relație este sortită să se destrame, iar în timp situația nu poate decât să se agraveze și să se transforme într-o relație toxică sau chiar abuzivă.
„Insecuritățile personale, cum ar fi stima de sine scăzută, îi determină adesea pe oameni să își coboare standardele în mod semnificativ, temându-se că, deoarece standardele lor sunt prea înalte, persoanele iubite îi vor părăsi”, notează expertul.
Travers încurajează să se valorizeze pe sine și să nu-și neglijeze nevoile. La începutul unei aventuri, este important să se stabilească limite clare a ceea ce este permis, astfel încât partenerul să înțeleagă ce limită nu are voie să depășească.
Trei semne care indică faptul că relația voastră nu are viitor
Cauți în permanență scuze pentru partenerul tău
Dacă îți explici în mod regulat ție sau altora comportamentul inacceptabil al partenerului tău de viață, acesta este un semnal de alarmă. Sperai la un partener grijuliu și atent, dar în schimb ai o persoană care îți ignoră nevoile, îți desconsideră sentimentele sau chiar te rănește.
În ciuda acestui fapt, găsești scuze pentru acțiunile sale, cauți compromisuri și încerci să ignori problemele evidente. Fără îndoială, înțelegerea reciprocă este importantă într-o relație, dar atunci când doar un partener încearcă într-o relație, o astfel de uniune încetează să mai aducă bucurie și plăcere.
Aștepți ca partenerul tău să se schimbe
Una dintre cele mai frecvente capcane în relații este credința că partenerul se va schimba în timp. De dragul acestei iluzii, mulți oameni închid ochii la minciuni, indiferență sau chiar lipsă de respect. Puteți găsi scuze pentru partenerul dumneavoastră, sperând că el sau ea se va schimba datorită eforturilor dumneavoastră sau pur și simplu de-a lungul anilor.
„În loc să recunoască cine este cu adevărat partenerul lor acum, ei se concentrează pe potențial și investesc timp în credințe și iluzii despre persoana pe care o iubesc”, subliniază psihologul.
Dar te poți schimba doar prin propria dorință, iar dacă o persoană nu vrea să o facă ea însăși, așteptările tale vor rămâne doar așteptări. Este important să vă răspundeți sincer la întrebarea: cât timp sunteți dispus să tolerați o astfel de atitudine și dacă este necesar pentru dvs.
Doar tu încerci să salvezi relația
Orice relație puternică și sănătoasă este construită pe eforturile egale ale celor doi oameni. Dacă unul dintre parteneri face totul pentru a salva relația, iar celălalt nu dă dovadă de inițiativă, se distruge relația dintre îndrăgostiți. Într-o astfel de situație, persoana care pune toată energia în relație se epuizează treptat, se simte nefericită și neapreciată.
Iar partenerul indiferent este înstrăinat și mai mult. Expertul sfătuiește în acest caz să acorde atenție propriilor nevoi, să învețe să se valorizeze și să nu piardă timpul într-o relație în care nu există reciprocitate. Doar acele relații în care există egalitate, grijă și o dorință comună de a dezvolta relația pot deveni cu adevărat fericite și de lungă durată.
„Sacrificiile sunt necesare pentru a menține o relație sănătoasă în care ambii parteneri pun uneori nevoile celuilalt pe primul loc. Însă atunci când o singură persoană se sacrifică fără reciprocitate, acest lucru poate seca sănătatea mentală, ducând la resentimente și la pierderea identității”, a concluzionat expertul.