Fisticii nu sunt doar sănătoși, ci și gustoși, așa că sunt ideali pentru o gustare
Fisticul este plin de substanțe nutritive importante pentru organismul uman, cum ar fi potasiu, fibre, vitamina C și antioxidanți. Acest lucru le face o alegere bună pentru gustări, scrie Verywellhealth.
De asemenea, în aceste nuci moi, ușor dulci sunt foarte gustoase, ceea ce le face ideale pentru gătit, copt și gustări. Publicația a numit 5 beneficii pentru sănătate ale acestor nuci.
1. Reduc tensiunea arterială
Fisticul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu a arătat că consumul acestui produs reduce semnificativ tensiunea arterială sistolică, care este numărul de sus pe care îl obțineți atunci când efectuați o măsurare a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, se observă, acestea nu reduc tensiunea arterială diastolică (numărul inferior al rezultatului măsurătorii).
2. Reducerea nivelului de colesterol
Studiile arată, de asemenea, că fisticul poate reduce nivelul colesterolului. În special, aceștia pot îmbunătăți factorii de risc, cum ar fi colesterolul total, raportul dintre colesterolul total și colesterolul lipoproteic de densitate înaltă (HDL) („colesterolul bun”) și trigliceridele (grăsimea din sânge).
3. Ajută la pierderea în greutate
Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de fistic este asociat cu o creștere a aportului de fibre alimentare și o scădere a aportului de dulciuri. Persoanele care consumă fistic slăbesc mai ușor, obțin o reducere a circumferinței taliei și a IMC și au șanse să își îmbunătățească regimul alimentar.
Consumul de fistic afectează pierderea în greutate deoarece crește senzația de sațietate, ceea ce, în cele din urmă, îi determină pe oameni să mănânce mai puține alimente calorice și junk food.
4. Îmbunătățirea sănătății intestinelor
Într-un studiu, oamenii de știință au evaluat efectele arahidelor și fisticului asupra intestinului. Ei au constatat că consumul de alune și fistic promovează microbiota intestinală prin creșterea bacteriilor favorabile. Cercetătorii susțin că fisticul are un efect prebiotic asupra intestinului.
5. Controlul nivelului de zahăr din sânge
Dacă aveți diabet, fisticul poate fi o alegere excelentă pentru o gustare. Cercetătorii au evaluat efectul acestora asupra nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Aceștia au constatat o scădere accentuată a glicemiei la post în grupul care a consumat fistic. Oamenii de știință au concluzionat că fisticul poate ajuta la controlul glicemiei la persoanele cu diabet.
Câți fistic puteți mânca zilnic
Majoritatea oamenilor se pot bucura de fistic zilnic. Ca majoritatea nucilor, acestea trebuie consumate cu moderație. O porție zilnică – 1 uncie, sau 49 de nuci – ar fi o completare sănătoasă a dietei multor persoane, spune publicația.
Cine nu ar trebui să mănânce fistic
Fisticul poate să nu fie potrivit pentru toată lumea. Ar trebui să limitați sau să evitați fisticul pentru persoanele care au alergii la nuci, boli gastrointestinale, boli renale. Dacă aveți îndoieli cu privire la consumul de fistic, este mai bine să consultați un medic.