Foto: din surse deschise
Aceste brânzeturi au multe proprietăți puternice pentru organismul uman
Deși unele brânzeturi sunt bogate în grăsimi saturate și sodiu, altele conțin suficiente vitamine, proteine și bacterii benefice încât orice nutriționist ar recomanda consumul lor. Așa că delish a întrebat doi nutriționiști și un om de știință din domeniul alimentar care sunt cele mai sănătoase brânzeturi pentru organismul uman.
Mozzarella
Mozzarella este un favorit clar pe lista brânzeturilor sănătoase, deoarece are proteine, precum și mai puține grăsimi saturate și sodiu și este o sursă bună de calciu, fosfor și zinc, asigură Jennifer Altman, doctor în psihologie și științe medicale. Toate acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, spune ea.
În plus, mozzarella are două probiotice valoroase care îmbunătățesc sănătatea intestinală.
Brânză de capră
Poate că aroma sa nu este pe placul tuturor, dar această brânză are multe beneficii pentru sănătate, deoarece este fabricată din lapte de capră. Potrivit nutriționistului Rosemary Trout, laptele de capră este bogat în vitamina A și vitamina B2 și are mai puțină lactoză decât laptele de vacă, astfel încât persoanele sensibile la lactoză îl pot tolera mai ușor.
Potrivit lui Trout, brânza din lapte de capră este mai „reactivă din punct de vedere metabolic”, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie depozitată sub formă de exces de grăsime corporală. Ea a explicat că acest lucru se datorează „concentrației mai mari de acizi grași cu lanț scurt din laptele de capră comparativ cu laptele de vacă”.
Între timp, Kim Yavitz, MD, este de acord cu spusele lui Trout și adaugă că aceste molecule de grăsime mai mici sunt, de asemenea, „digerate mai repede… ceea ce vă poate ajuta să simțiți sațietatea mai repede” și să duceți la „consumarea a mai puține calorii la următoarele mese”.
Caș de lapte acru
Bogată în proteine și cu un conținut ridicat de vitamine valoroase B și B12, această brânză de vaci este de ani de zile un aliment cunoscut pentru sănătate. Javits spune că multe mărci ale acestei brânzeturi „conțin bacterii care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea digestiei”.
Parmezan
Parmezanul are un conținut foarte scăzut de lactoză și o cantitate destul de mare de proteine, ceea ce îl face mai ușor de digerat decât majoritatea brânzeturilor din lapte de vacă. Cu toate acestea, parmezanul conține destul de mult sodiu, așa că nu ar trebui să-l consumați în cantități mari, mai ales dacă nu vă place sarea.
Brânză elvețiană
Potrivit lui Javits, cercetările sugerează că această brânză poate „ajuta la reducerea inflamațiilor, la combaterea infecțiilor și chiar la încetinirea procesului de îmbătrânire”.
Brânza elvețiană conține și multe alte substanțe importante, și anume vitamina B12, calciu și fosfor.
Potrivit lui Altman, este, de asemenea, „o sursă bună de proteine și calciu, care sunt bune pentru sănătatea oaselor”.