Această trăsătură vă face o țintă pentru manipulare: verificați dacă o aveți

Foto: din surse deschise

Dacă vă aflați printre oameni care vă manipulează, poate fi timpul să vă reevaluați anturajul

Oamenii cu o trăsătură de caracter clară sunt cei mai vulnerabili la manipulare. Antrenoarea în leadership Olesya Lurasia a împărtășit sfaturi despre cum să combată acest lucru și să nu fie o țintă ușoară pentru manipulare.

Potrivit acesteia, există o anumită trăsătură de personalitate care îi face pe oameni mai vulnerabili la manipulare. Când vine vorba de control și manipulare, încrederea în tine și în percepția ta asupra lumii joacă un rol important. Cu toate acestea, chiar dacă sunteți manipulat, nu este o judecată – o puteți schimba atunci când recunoașteți problema.

Persoanele cu încredere epistemică scăzută sunt cele mai ușor de controlat și manipulat.

„Această trăsătură vă face foarte ușor de controlat și de manipulat psihologic, iar acea trăsătură se numește încredere epistemică. Așadar, încrederea epistemică este capacitatea ta de a avea încredere în tine însuți și de a te încrede în propria percepție a lumii din jurul tău”, spune antrenorul.

Ea a explicat că, dacă o persoană are încredere epistemică scăzută, înseamnă că este probabil să fie manipulată. Persoanele cu această trăsătură tind să aibă încredere în alții înainte de a avea încredere în ele însele.

Manipularea psihologică de către alții

„Dacă întâlniți o persoană care are pur și simplu un nivel mai ridicat de încredere epistemică, veți egala apoi nivelul său de încredere epistemică, iar unii oameni pot de fapt să-i manipuleze psihologic pe alții. Astfel, ei încearcă să schimbe punctul de vedere al celeilalte persoane pentru a obține un anumit avantaj”, a continuat Luspara.

Ea a observat că persoanele care au o încredere epistemică ridicată pot schimba punctul de vedere al altor persoane pentru a-și atinge obiectivele sau a-și reduce propria vină. În același timp, dacă vă aflați adesea în situații de manipulare, nu ar trebui să dați vina pe manipulatori. Luras spune că acesta poate fi un semnal pentru dumneavoastră să vă evaluați încrederea epistemică și să lucrați la îmbunătățirea acesteia.

Un nivel sănătos de încredere epistemică

Un studiu din 2016 a constatat că încrederea epistemică sănătoasă se formează adesea prin sprijin și afecțiune în copilărie. Persoanele cu încredere epistemică scăzută sunt susceptibile de a fi suferit traume la o vârstă fragedă. Este important să se mențină un echilibru în ceea ce privește nivelul de încredere, deoarece un nivel sănătos vă permite să aveți încredere în ceilalți fără a fi nevoiți să îi manipulați.

Insecuritatea poate crește vulnerabilitatea la manipulare

„Ne putem da seama când cineva are multe îndoieli de sine”, a explicat Luspara, „te face să nu vrei să urmezi acea persoană și, prin urmare, dacă îți este greu să influențezi oamenii la locul de muncă, dacă îți este greu să menții relații în care simți mereu că le faci pe plac oamenilor, nesiguranța este o cauză majoră.”

Antrenorul insistă asupra faptului că această problemă ar trebui lucrată. Este important să ai încredere în tine și în deciziile tale. Louras a subliniat, de asemenea, importanța mediului: „Ar trebui să vă înconjurați doar de oameni care vă inspiră.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei