La ce vârstă o femeie este considerată o bunică tânără și modul în care nașterea nepoților afectează stima de sine

Unii se simt reînnoiți, fericiți și împliniți, în timp ce alții, dimpotrivă, încep să perceapă mai acut schimbările din viață

Acum 30-40 de ani, vârsta medie la care o femeie devenea bunică era de 50-55 de ani. Astăzi totul s-a schimbat: cineva dădăcește pentru prima dată nepoții la 40 de ani, iar cineva la 70 de ani abia aude mult așteptatul „bunică”. Dar ce este o „bunică tânără”? La ce vârstă o femeie este considerată o bunică tânără și cum îi afectează aceasta stima de sine, a declarat pentru RBC-Ucraina Life Coach Vitaliy Kursik.

Cine este o „bunică tânără”?

Este o „bunică tânără” o femeie care a devenit bunică înainte de vârsta de 50 de ani? Sau una care se simte tânără indiferent de numerele din pașaportul ei? Există o vârstă „potrivită” pentru o bunică?

„Societatea încă trăiește după stereotipuri: dacă ai 45-50 de ani și ești deja bunică, „oh, ce tânără!”, iar dacă ai 60 și nu ești încă – „păi, când sunt deja nepoții?”. Dar realitatea este că nu există limite de vârstă. O femeie poate fi o bunică tânără la 40 de ani sau se poate considera astfel chiar și la 60 de ani. Totul aici depinde de atitudinea unei femei față de acest statut”, explică expertul.

El a adăugat că unele se simt reînnoite, fericite și împlinite, în timp ce altele, dimpotrivă, încep să perceapă mai acut schimbările din viață.

„Și de fapt – statutul de „bunică” indică doar faptul că aveți încă o persoană mică în familie. Și ați primit un termen care certifică gradul de rudenie cu această persoană”, a adăugat antrenorul.

Cum vă afectează stima de sine faptul că aveți nepoți?

Impact pozitiv

  • O nouă sursă de bucurie. Nașterea nepoților aduce un sentiment de fericire, o nouă misiune și apropierea de familie.
  • Un sentiment de a fi necesară. Pentru multe femei, statutul de bunică este o șansă de a se simți din nou importante, de a transmite mai departe experiența și dragostea.
  • A doua respirație. Cineva începe să se îngrijească mai activ, să facă sport, pentru că „sunt o bunică tânără, trebuie să mă mențin în formă”.

Dificultăți posibile

  1. Sentimentul de îmbătrânire. Unele femei iau cuvântul „bunică” ca pe un semnal că tinerețea lor a trecut.
  2. Schimbarea priorităților. Unele se cufundă în creșterea nepoților și uită de propriile nevoi și dorințe.
  3. Presiunea socială. Dacă o femeie nu dorește să se dedice nepoților săi, se poate confrunta cu critici din partea celorlalți.

Cum să accepți un nou statut și să nu te pierzi?

Amintiți-vă că este la modă să fii bunică

„Bunicile moderne nu stau în eșarfe pe o bancă – ele călătoresc, fac afaceri, fac sport și duc o viață activă”, spune antrenorul.

Echilibrul între familie și sine

„Nu vă dizolvați în rolul de bunică – lăsați loc pentru dumneavoastră și pentru interesele dumneavoastră”, recomandă specialistul.

Nu vă fie teamă de experiențe noi

Bunicile nu înseamnă „bătrânețe”, ci o etapă nouă și interesantă în viață.

„Prin urmare, bunicimea tânără nu este o vârstă, ci o stare de spirit. Și dacă te simți energic, activ și fericit – aceasta este adevărata tinerețe”, rezumă Vitaly Kursik.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Cheile Nerei